Общинският съветник Юсни Ибрям: Концепцията на Каракачанов за циганите е предизборна

404
През март миналата година Юсни Ибрям със собствени средства ремонтира порутената от пороите къща на самотно живееща старица в опанското село Кравино. За тази си благородна постъпка той беше номиниран за наградата "Добрия самарянин"

„Концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за интеграцията на ромите е предизборна. Защо не я представи миналата година? На всички ни я ясно, че всеки гледа да яхне белия кон преди изборите и той го прави сега, на гърба на ромите. В концепцията му има и добри неща, но като цяло е прах в очите на избирателите“, заяви пред „Старозагорски новини“ независимият съветник от Общински съвет Стара Загора Юсни Ибрям.

Той остро разкритикува част от мерките, заложени в концепцията на вицепремиера, една от които е „премахване на гетата“. „Какво значи да премахнем едно гето? Аз не мога да говоря за цяла България, защото не съм запознат къде какви гета има, но познавам крайния ромски квартал в Стара Загора – „Лозенец“, тъй като живея в него от 50 години. Премахване означава събаряне на ромските къщи и изселване. Това ли е крайната цел на един български политик – да събаря къщи, за да спечели някакви „патриотични“ гласове?! Според мен такива политици са се изчерпали откъм идеи за политиката и правят всичко възможно само и само да привлекат гласоподаватели“, коментира Юсни Ибрям.

На опустошителна критика старозагорският старейшина подложи и идеите на Каракачанов за създаването на доброволчески отряди, и за намаляване на раждаемостта сред ромите. „Вицепремиерът говори за безплатни аборти. Но защо вместо да бъдат мъчени жените с аборти, в концепцията не е предложено да се кастрират мъжете? Така ще е сигурно, че ромското население ще намалее и ще бъде гарантирано, че до 2050 г. то няма да е мнозинство, каквито прогнози имаше“, контрира Юсни Ибрям.

Общинският съветник не скри одобрението си от предложените в концепцията мерки за проверка на ромските НПО-та, болшинството създадени на принципа „куче влачи, диря няма“, както и част от идеите, свързани с образование. Юсни Ибрям обаче беше категоричен, че докато у нас ромските деца са заставени да учат или в ромските училища в кварталите, или в обособени ромски паралелки в други градски училища, проблемът няма да бъде решен. По думите му повечето от завършилите основно образоване в ромските училища не могат да четат. Това, според него, е една от причините част от родителите да не пускат децата си на училище.

Във връзка с образованието Юсни Ибрям акцентира на един „заметен под килимчето“ проблем, за който политиците или не знаят, или се правят, че не знаят. „Само в старозагорския квартал „Лозенец“ аз познавам над 300 младежи, които нямат документи за самоличност. Всички те са от бедни семейства, живеят в пренаселени къщи и заради действащите нормативни разпоредби не могат да получат адресна регистрация, което е пречка за издаването на лични карти, когато станат на 14 години. Това автоматично ги лишава от правото им да продължат образованието си, дори и да имат желание, и да бъдат наемани на работа, защото никой работодател не наема хора без документи за самоличност. Някой ще ни обясни ли защо на дошлите у нас бежанци им се издават документ за самоличност, а нашите деца и внуци да нямат издаден такъв. С концепцията си вицепремиерът Каракачанов не става ли участник в бъдещата им реализация като проститутки, или наркодилъри?“, пита Юсни Ибрям.

Според него мерките в концепцията на вицепремиера няма да решат ромските проблеми, но ще създадат такива както в малката коалиция на „Обединените патриоти“, така и на ГЕРБ. „Не искам да накърня никой, не искам да обиждам никой, но за мен това е една ранна предизборна агитация от страна на г-н Каракачанов, която обаче ще доведе до ескалация на етническото напрежение“, заключи Юсни Ибрям.

Йовка НИКОЛОВА