Общинският съветник от ДБ Димитър Чорбаджиев: Запазване на летището и разтоварването на трафика трябва да залегнат в новия ОУП

91
Димитър Чорбаджиев

„Летищната територия трябва да бъде запазена в своята цялост“. Това заяви старозагорският общински съветник от „Демократична България“ Димитър Чорбаджиев. Повод за коментара му бе проведената публична дискусия за новия Общ устройствен план (ОУП) на Стара Загора, който се изготвя от Обединение „Агора 66“ ООД – София.

Димитър Чорбаджиев, който е председател на Комисията по общинска собственост и стопанска политика и член на Комисията по териториално и селищно развитие и транспорт към Общински съвет Стара Загора, подчерта, че терените на летището не трябва да бъдат разделяни, тъй като, по думите му, то представлява градообразуващ фактор. „Тази площ трябва да бъде запазена за транспортна дейност. Летището не е подходящо за създаването на индустриална зона, тъй като към момента върху имота липсват така нужните за тази цел комуникации“, коментира Чорбаджиев. По повод позицията на Министерството на икономиката, че Летище Стара Загора не привлича инвеститорски интерес общинският съветник посочи, че до момента не е била обявявана концесионна процедура. Според общинския съветник едва при едно такова действие от страна на икономическото ведомство ще стане окончателно ясно дали наистина липсва кандидат за развитието на обекта като модерно летателно съоръжение.

От „Демократична България“ излизат със своя препоръка за развитие и разрастване на новоизграждащата се индустриална зона край Стара Загора. От партията предлагат като бъдещи терени да бъдат ползвани тези, които остават между кв. „Зора“ и бившето АТЗ. Повечето от имотите там са частна собственост, но според Димитър Чорбаджиев това не би представлявало сериозен проблем, ако се търси разширение на Индустриална зона „Загоре“.

Общинският съветник коментира още, че въпреки началния етап на изпълнение в проекта за нов ОУП на Стара Загора се забелязват добри идеи. Като добри и разумни той определи идеите на проектантския екип за разтоварването на трафика в града. „Част от изложените транспортни решения съвпадат с нашата визия за справяне с проблема с трафика. В това число трябва да отбележим удължаването на околовръстния път и свързването му с артерията за Старозагорските минерални бани. Бих добавил към това и намерението за изграждане на втори ринг от кв. „Железник“, който да е свързан с индустриалната зона. Основният фокус трябва да бъде разтоварването на централната градска част“, отбеляза Чорбаджиев.

Той приветства и идеята на проектантите за подобряване на транспортната свързаност между Стара Загора и АМ „Тракия“ чрез изграждане на две нови връзки при Калояновец и на пътя за Раднево. „Това са разумни решения за нашия град, определено работата, която проектантският екип е свършил до момента, ни удовлетворява“, определи Димитър Чорбаджиев.

Живко ИВАНОВ