Община Стара Загора – с решителни мерки срещу наводненията на улици при обилни дъждове

407

Ще бъдат възстановени и изградени охранителни канали за улавяне на скатните води

Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров и инженер-проектанта Трайчо Николов ще предприемат извънредни мерки за решаване на проблема с наводняването на улици на града при обилни валежи. Те са свързани с проектиране и изграждане на охранителни (отводнителни) канали, които да улавят т.нар. „скатни води“. Настоящата канализация на града не е пригодена да обхване води при върхови количества от валежи. Охранителните канали, с които Стара Загора е разполагала, са унищожени през 70-те години на миналия век и всичката дъждовна вода от високите крайградски части се изсипва по скатовете към центъра на града, а оттам към бул. „Славянски“. Точно това е причината за наводненията при проливните валежи на 31 май, категоричен бе инж. Трайчо Николов.

За изграждането на охранителни канали пръв съобщи кметът Живко Тодоров в края на миналата седмица. Повече детайли на срещата с журналисти в понеделник бяха дадени от зам.-кмета Калоянов и проектанта инж. Трайчо Николов. Двамата обясниха, че изграждането на охранителните канали ще бъде на три етапа. Първият, най-неотложният, е свързан с изграждането на охранителен канал за обиране на скатните води от района на парк „Борова гора“ и квартал „Лозенец“. Останалите два етапа касаят изграждането на охранителни канали „Аязмо-Запад“ и „Аязмо-Изток“. Предвижда се те да бъдат от открит тип, за да може лесно да се почистват от наносите, които неминуемо води след себе си всеки обилен дъжд. „Най-неотложното съоръжение е т.нар. „Отводнителен канал Лозенец“, който в момента не функционира. Той е с дължина около 800 метра. Съществувал е от 40-те и 50-те години на миналия век, но през 70-те години е започнало разрушаването му. Затова е нужно да бъде разкопан, изчистен и възстановен. Предвиждаме водата, която се събира от местността Борова гора и „Лозенец“, да влезе в този канал и да се изкара извън града“, коментира инж. Трайчо Николов. Според идейния проект водата от този канал ще бъде отведена към дерето на река Берекетска, която се намира до Руския пазар (настоящия градски канал).

В плановете влиза и изграждане на задържателен резервоар, който да бъде разположен над точка, в която скатните води от парк „Борова гора“ и ромския квартал влизат в канала. „Така ще имаме буфер, който около час ще може да задържа прииждащите води и наносите, които те носят и едва след това ще изпуска количества надолу по отводнителната инфраструктура“, уточни инж. Николов.

В следващите етапи на проекта вниманието ще бъде насочено към изграждането на охранителни канали от двете страни на Аязмото. Те ще отвеждат скатните води от парка и ще ги насочват към река Бедечка. Реализацията на това изключително мащабно начинание ще отнеме няколко години и за него ще се търси външно финансиране. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за проектиране на охранителните канали, съобщи зам.-кметът Янчо Калоянов.

Живко ИВАНОВ