Община Стара Загора – с рекорден бюджет за 2019 г.

116
Главният финансист на Община Стара Загора Цанка Ганева и кметът Живко Тодоров увериха, че данъкът за т. нар. "стари автомобили" ще бъде един от най-ниските в страната

Местните данъци и такси обаче остават на ниво от 2012 г. с изключение на данъка за старите автомобили, наложен от законодателството

Прогнозната рамка на проекта за бюджет на Община Стара Загора надхвърля 115 млн. лв. (115 882 114), което е с 11 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на най-важния за общината финансов документ в петък вечерта.

„Бюджет 2019 е рекорден за общината. Тази година отново запазваме концепцията, която до този момент сме следвали, затова е важно да се знае, че Стара Загора ще има балансиран финансов документ, в който разходите са съобразени с приходите“, определи финансовите разчети кметът Живко Тодоров пред участвалите в общественото обсъждане политици и граждани в зала „П. Р. Славейков“. В абсолютни стойности бюджетът на общината е формиран в съотношение 47.5 млн. лв. местни дейности и 68.3 млн. държавно делегирани дейности. Кметът обясни, че запазването на финансовата стабилност е била основата на финансовия документ, който предстои да бъде обсъден от Общинския съвет. Според Живко Тодоров бюджетът отговаря на приоритетите, заложени още в предизборната му програма през 2015 г. Той подчерта, че поетите ангажименти ще бъдат реализирани и гаранция за това е разпределението на средствата по отделните пера в бюджета.

Част от участниците в общественото обсъждане

И през 2019 г. Община Стара Загора не планира да променя нивата на местните данъци и такси, които са на равнище от 2012 г. Повишение ще има единствено в данъка на т. нар. „стари автомобили“ заради новото законодателство. Според разчетите на главния финансист на Общината Цанка Ганева това обаче няма да доведе до особен ръст в местната хазна, тъй като немалка част от превозните средства попадат в обхвата на т. нар. „нови автомобили“, които са с по-ниски количества на изхвърлените вредни емисии. „Предстои да бъде прието изменение в Наредбата за промяна на облагането, което ще бъде едно от най-ниските в страната“, увери Ганева. Тя все пак посочи, че най-голям ще е скокът за старите и по-мощни автомобили, при които увеличението може да достигне до 30%.

Увеличението на средствата за държавно делегирани дейности през 2019 г. е в размер на над 8 млн. лв. В тази сума са включени и увеличените пари за издръжка на ученици, както и увеличението на месечните трудови възнаграждения в сферите на образованието, здравеопазването, социалните дейности, културата и общинска администрация. Най-голямата част от Бюджет 2019 на община Стара Загора е предвидена да отиде за „Образование“ – близо 52 млн. лв. Близо 7.5 милиона ще бъдат отделени за социалните домове на територията на общината.

Приоритетно през 2019 г. ще бъдат инвестирани средства в реализирането на няколко проекта, при част от които вече са стартирали дейностите, обясни Живко Тодоров. Това са ремонтът на залата на Синдикалния дом – 2.7 млн. лв., разширението на парк „Артилерийски“, за което освен държавното подпомагане Община Стара Загора ще отдели още 1.5 млн. лв. В разходната част от бюджета са заложени и 905 хил. лв. за преустройството на сградата, дарена от Мария Жекова, в Културен център за талантливи деца, 933 хил. лв. – за основен ремонт на Детска градина No 2 „Зорница“. Тази година ще бъде оборудван и музей „Литературна Стара Загора“, за което финансистите на Общината са предвидили 214 хил. лв. Живко Тодоров посочи още, че 100 хил. лв. са заделени за изграждането на нови детски площадки, 250 хил. лв. – за новата улица „Петкана Захариева“ в кв. „Железник“, 200 хил. лв. – за изграждането на новия гробищен парк, 132 хил. лв. – за закупуването на багер-товарач за него, 49 215 лв. – за възстановяване и реставрация на паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Ал. Стамболийски“, както и 9 хил. лв. – за реализацията на проекта за знак „Стара Загора център на Вселената“. Със средства по ПУДООС ще бъде направена пълна рехабилитация на подземната инфраструктура на кв. „Самара 1“, а със средства от Фонда на фондовете – Руският пазар в Стара Загора ще придобие европейска визия.

От трибуната на общинска зала „П. Р. Славейков“ Живко Тодоров увери, че ще продължи работата по проектите „Обновяване на образователната инфраструктура“, „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора – етап II“, „Най-доброто за децата“, „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт – II фаза“, „Ремонт и модернизация на Зоопарк“ и „Ремонт на Летен театър“.

От страна на присъстващите в залата бяха отправени редица запитвания и предложения, на които градоначалникът на Стара Загора и главният финансист на общината отговориха, че в зависимост от възможностите на бюджета най-разумните от тях могат да бъдат включени. Тепърва предстои общинските съветници в Стара Загора да проведат обсъждане на финансовия документ, а впоследствие да гласуват и неговото приемане.

Живко ИВАНОВ