Община Стара Загора с поредно признание за развитие на бизнеса в региона

467
Наградените в различни категории по време на церемонията

Община Стара Загора получи поредното признание и то по време на най-големия бизнес форум на Балканите – Balkan Business Awards.

Международно жури от експерти и ресорни журналисти даде своите оценки за значимите бизнес постижения на Балканите. Община Стара Загора беше определена като една от водещите общини на Балканите и спечели призовото място в категорията на „Голяма община с принос към развитието на бизнеса в региона“.

Церемонията по връчването на годишните награди на Balkan Business Awards 2018 се състоя на 7 март вечерта в София, а приза прие зам.-кметът Красимира Чахова.

Партньори на събитието бяха Българската търговско-промишлена палата, Българо-Румънската търговска промишлена палата, Сръбско-Българската търговска камара, Турско-Българската търговско-индустриална камара, Гръцкия бизнес съвет в България, Бизнес клуб Лондон, Европейският икономически сенат и др.

Припомняме, че наскоро потенциалът на Стара Загора бе оценен и от fDi Magazine – издание на Файненшъл Таймс.

Престижната награда за община Стара Загора бе приета от зам.-кмета Красимира Чахова

Според изданието Стара Загора е сред желаните инвестиционни дестинации в Европа и една от водещите общини на Балканите. Още в началото на 2018-а Международната рейтингова агенция Standart & Poor’s повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Общината на „ВВВ-„, със стабилна перспектива.

В началото на годината Стара Загора заe и първо място и в престижна класация за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа в категорията „Малки региони на бъдещето – ефективност на разходите“. Градът е с едни от най-ниските такси за битови отпадъци и данък сгради не само в страната, но и в Централна и Източна Европа. Коефициентът на безработица през 2016 г. достига 6%, което е под средното за страната. Производителността на труда в Стара Загора е с 23% по-висока от средната производителност за страната.

Регионът на Стара Загора е с най-висок БВП на глава от населението, единствено след столицата София.

С помощта на държавата Общината започна изграждането на Индустриална зона „Загоре“, а това ще даде нов тласък за развитието на региона и утвърждаването му като един от водещите в икономиката на страната.

(СН)