Община Стара Загора върна към живот един от символите на града

266

Един от символите на Стара Загора – механичният часовник на сградата на Централна поща, след дълго прекъсване отново работи.

Десетилетия наред той беше част от градската атмосфера и почти нямаше старозагорец, който минавайки покрай Пощата, да не погледне нагоре и да не свери собствения си часовник с този от кулата… До деня, когато стрелките му застинаха на 6 без 20 заради счупено зъбно колело. След многократни сигнали и запитвания от граждани и след намесата на Общината повреденият детайл на механизма вече е изработен.

„В момента правим тестовете, за да видим дали часовникът не изостава или избързва. Ще го коригираме при нужда. Вече намерихме и часовникар от Стара Загора, който ще го поддържа. Остава да решим въпроса с достъпа. Тепърва ще говорим с ръководствата на двете компании, собственици на сградата – „Виваком“ и „Български пощи“, за да можем ние да заключваме помещението и да няма друг достъп до него“, съобщи за медията ни Боян Даскалов, началник-отдел „Административно-стопанска дейност“ в Община Стара Загора. Той уточни, че часовникът, който е един от символите на града, ще продължи да работи за сметка на Общината.

Сградата на Централна поща – Стара Загора, е построена през 1934 г. Неин архитект е Христо Атанасов, проектирал и пощенските станции в Казанлък и Габрово. Трите изключително много си приличат, основно по високите часовникови кули.

Стела АЛЕКСИЕВА