Община Раднево спасява „източената“ си болница с безлихвен заем

410
За месец май м.г. управителката на източената радневска болница д-р Узунова-Конова се е подписала за 12 775 лв. заплата

Община Раднево да предостави от бюджета си на затъналата в борчове МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ 2-годишен безлихвен кредит в размер на 655 000 лв. за разплащане на натрупаните задължения към служителите и НАП, решиха на извънредно заседание късно вечерта в четвъртък местните старейшини.

Парите ще бъдат превеждани поетапно веднага след приемане бюджета за 2020 година, което се очаква да стане до дни. Вече имало договорка с ТД НАП – Стара Загора, за дължимите около 500 000 бона здравни и социални осигуровки на персонала от заема да се привеждат по 80 000 лв.

Общинската болница в миньорския град е затънала с над 1.5 млн., показали незаверените финансови отчети. От тях към 420 000 лв. били към контрагенти. Тепърва ще се пресмятат неизплатените възнаграждения към персонала през последните два месеца на миналата година и заплатите за януари и февруари.

С пари от бюджета ще бъде платен и финансов годишен одит.

Съветниците са категорични, че здравното заведение е затънало заради лош мениджмънт и буквално източване на сметките му от длъжностни лица, над които управителят д-р Мая Узунова не е упражнила необходимия контрол. Огромни за местната болница заплати са получавали няколко вече бивши служители: секретарката на управителката, главната счетоводителка, завеждащият отдела ТРЗ и шофьорът.

Самата управителка на здравното заведение д-р Узунова-Конова, назначена преди близо 2 години, се е разписвала за суми, надхвърлящи основното й възнаграждение от 3 300 лв. По време на извънредното заседание бе показан фиш от месец май м.г., от който става ясно, че тогава тя е получила брутно възнаграждение от 12 775 лв.

На въпроса на съветниците какво обяснение може да даде, д-р Узунова-Конова лаконично заявила, че тепърва проверката, разпоредена от Окръжна прокуратура – Стара Загора, щяла да даде отговор. По думите й била се „предоверила на част от техническите служители“, които само преди седмица вкупом напуснали.

„Теркът“ за спасяването на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ от фалит радневци взели от Пловдив.

Отделно от безлихвения заем в проекта за бюджет на общината са предвидени 550 000 лв. за финансиране дейността на болницата, която очаква да подпише договор с НЗОК.

Проверката все още продължава, иззети са множество документи, които се анализират и в най-скоро време ще стане ясно дали ще бъде образувано досъдебно производство и по кои членове от НК, коментира окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Христо ХРИСТОВ