Община Казанлък и местният бизнес върнаха надеждата за живот на възрастно семейство

251
Това беше останало от покрива след пожара на 2-ри срещу 3-ти юни т.г. Новият покрив на семейната къща. Кметът на Казанлък Галина Стоянова с благодарното семейство Красимира и Михаил Иванови

Месец и половина след като мълнии изпепелиха покрива на дома им, той е изграден наново

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова изпълни обещанието си да подпомогне възстановяването на дома на Красимира и Михаил Иванови на ул. „Цар Асен“ в Града на розите.

Къщата на възрастното семейство пострада от гръмотевична буря през нощта на 2-ри срещу 3-ти юни т.г. Тогава две мълнии поразиха сградата и причиниха пожар, който унищожи напълно покрива, а падналият проливен дъжд – и част от покъщнината.

Още на следващата вечер пострадалите казанлъчани бяха настанени в общинско жилище. Месец и половина след трагедията домът на семейство Иванови е с нов покрив, изграден с подкрепата на местния бизнес. Казанлъшките фирми откликнаха на призива на кмета и се обединиха в общата кауза да обезопасят постройката и да върнат надеждата на Красимира и Махаил.

„Възстановяването на покрива се случи с дарителски средства. Ролята на Общината беше да осигури материалите, връзката с хората, които искат да помогнат, да направим организацията с проектиране на конструкцията, да организираме работата на място и да осигурим къде да нощуват стопаните на къщата. Така че Община Казанлък не е отделила нито стотинка от бюджета си, но подпомогна процеса с логистика, с експертна помощ и координация. Постигнато е това, което най-много плашеше стопаните, че дъждовете са много, а няма покрив. Е, вече имат покрив“, коментира Галина Стоянова.

На призива на кмета са откликнали 15 казанлъшки фирми, а размерът на дарените средства под формата на строителни материали и труд за възстановителните дейности е в размер на 23 200 лв.

На семейство Иванови им предстои ремонт на пострадалите помещения във вътрешността на къщата, но оказаната навременна помощ в трудния за тях момент те ще пазят като скъп спомен за цял живот.

Медията ни припомня, че това е вторият благороден жест, проявен към възрастни хора в Старозагорска област, чиито домове са станали жертва на природни стихии. Преди година общинският съветник от Стара Загора Юсни Ибрям и неговата бригада възстанови порутената от буря къща на самотно живееща старица в опанското село Кравино. За такива жестове трябва по-често да си спомняме, защото измеренията им не са свързани само с възстановените материални щети. Тези жестове на човечност, проявени към някой напълно непознат в безизходен за него момент, връща надеждата за живот и вярата, че сме общност.

(СН)