Община Казанлък започва безплатно изследване на всяко дете за постъпване в детска градина и ясла

72

От днес Община Казанлък започва изследване на всички деца, чиито родители са заявили желание за завръщане в детските ясли и градини. Децата ще бъдат тествани за дизинтерия, салмонела и ешерихия коли, заболявания, които бързо се разпространяват и са заразни. Препоръката е на Общинския кризисен щаб, а организацията ще се проведе при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки. Заплащането Община Казанлък ще покрие от дарителските средства за COVID-19. Така ще се гарантира спокойствието на родителите и здравето на децата.

Още днес учителите ще информират родителите, че за всяко дете трябва да закупят стерилни контейнерчета за изследването. След 5 дни, на 26 май (вторник), медицинската сестра от всяка детска градина/ясла ще събира материала в сградата на съответната институция. За филиалите на детските градини родителите трябва да занесат изследването в централната сграда. Мобилни екипи от избраната лаборатория ще минат през всички детски ясли и градини в града, за да съберат контейнерите. Резултатите ще бъдат готови на 29 май (петък), ден, преди децата да се завърнат в детските заведения на 1 юни.

Родителите не заплащат нищо, уточняват от Община Казанлък.

Въпреки че медицински бележки за проведени изследвания не се изискват, от Общината призовават всеки родител да бъде отговорен и да съдейства за осигуряване безопасността на своите деца, както и здравето на персонала на детските заведения.

(СН)