Община Гурково търси превозвач

200

За решаване на проблема местната управа е получила разрешение да избере изпълнител на транспортната услуга без конкурс

Община Гурково води преговори с няколко превозвачи за автогарата си, съобщи за медията ни секретарят на общината Магдалена Панева. Местната фирма „Булгар пластик“ ЕООД с която преди няколко години Общината е сключила договор за извършване на транспротната услуга, се отказала да го изпълнява заради намалял пътникопоток и нелоялна конкуренция от страна на таксиметровите леки автомобили.

„В момента тече процедура, търсим нови превозвачи и още не знам дали наистина ще има положителен резултат. Имаме разрешение от областния управител за една година да намерим превозвачи без конкурс за областната транспортна схема и да проведем договаряне по съкратената процедура. Водим преговори с няколко фирми на първо време поне основните автобусни линии до Казанлък и Стара Загора да се изпълняват. По-нататък ще има възможност и за другите, но все още не сме стигнали до окончателно споразумение“, допълни Панева.

Някои от явилите се кандидати изпитвали затруднения при намирането на шофьори, други считали, че не им е изгодно, защото не пътували много хора, сподели още Панева.

Гурково поема целия пътникопоток в посока Стара Загора и Казанлък, тъй като в Мъглиж и в Николаево няма автогара. С общинския транспорт на Гурково пътуват и децата от училището в село Ветрен, за които проблемът за момента остава. Местната управа се надява той да бъде разрешен до края на февруари.

По последни данни от края на януари населението на община Гурково по постоянен адрес е около 5 535 души. В града живеят около 3 000 човека. Повечето от работещите са заети в местна фирма – производител на метален амбалаж.

Стела АЛЕКСИЕВА