Общинари се чудят как да уволнят управителя на болницата в Раднево

910
МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" в Раднево

Общинарите в Раднево все още нямат яснота дали и кога ще могат да освободят управителя на затъналата във финансови задължения МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“, призна шефът на местния парламент д-р Румен Йовчев.

Общинското здравно заведение е приключило предходната финансова година с над 1.5 млн. лв. загуби, само неразплатените задължения към НАП са близо 0.5 млн. лв. (здравни и социални осигуровки за персонала), още 450 хил. лв. са задълженията към контрагентите, а лекари и сестри не са вземали заплати от три месеца.

В същото време четирима от администрацията (секретарка, шофьор, ТРЗ и главен счетоводител) са се разписвали под многократно надхвърлящи обичайните заплати суми. Управителят Мая Узунова-Конова пък само за един от месеците на миналата година е получила 12 775 лв., въпреки че при назначаването й през пролетта на 2018-а година съветниците са гласували заплатата й да бъде в рамките на 3 средни брутни заплати за болницата.

В края на миналата седмица по искане на 1/3 от съветниците се проведе извънредно заседание, на което бе прието решение от местния бюджет да бъде предоставен двугодишен безлихвен кредит от 655 000 лв. Парите са за покриване на задълженията към НАП и за възнагражденията на служителите. Този кредит обаче няма как да бъде предоставен веднага, тъй като все още не е приет бюджетът на миньорската община.

Според д-р Йовчев (който не е участвал в гласуването) решението влизало в разрез със закона, тъй като пари можело да бъдат предоставяни само при одобрен оздравителен план, а такъв нямало.

Предстои да бъдат направени консултации с юристи, които да подскажат какво да се прави с казуса. Не е ясно кой ще трябва да подпише и договора с НЗОК.

От своя страна управителката д-р Узунова-Конова не е депозирала молба за освобождаване. Очаква се в понеделник от Окръжна прокуратура – Стара Загора, да оповестят дали започналата предварителна проверка за финансови престъпления в болницата е дала основания за образуване на досъдебно производство и срещу кои длъжностни лица.

Христо ХРИСТОВ