Обреден дом за мюсюлманското население ще бъде изграден в гробищния парк в Гурково

180

По желание на мюсюлманското население в гробищния парк на Гурково ще бъде изграден обреден дом: „Ще направим една малка сграда, където да си полагат покойниците по техния ритуал. Тя ще представлява Обреден дом за мюсюлманската общност“, съобщи за медията ни секретарят на общината Магдалена Панева.

Обредният дом е част от капиталовата програма на общината за 2019 г., в която са предвидени още ремонт на общинска сграда в село Конаре, както и изграждане на детски и спортни площадки в град Гурково и село Паничерево.

В края на миналата година правителството отпусна на Община Гурково 964 000 лв. за ремонт и рехабилитация на улици. За общинския център отделените пари са 694 000 лв., а за село Паничерево – 270 000 лв.

„Ще изградим и младежки клуб в кв. „Лозенец“ в град Гурково. Имаме за изпълнение и два големи проекта по програмата за развитие на селските райони. Единият е за ремонт и рехабилитация на улици в Гурково, Конаре и Паничерево на стойност почти 2 млн. лв. и подобряване на водоснабдителната инфраструктура в село Конаре и в село Паничерево на стойност около 6 млн. лв. Имаме вече подписани договори с консултанти, но за строително-монтажните работи още сме в процедури по одобряване. Надяваме се до 1 – 2 месеца да започнем да работим“, допълни Магдалена Панева.

Тази година бюджетът на малката община е на стойност малко под 5.4 млн. лв. Той бе приет на първото за годината заседание на местните старейшини с 8 гласа „за“, 1 „против“ и 3 „въздържали се“.

В бюджета не е предвидено увеличение на местните данъци и такси. Гласуваният екологичен компонент при данъка за автомобилите е малко над минималната ставка. За определени автомобили данъкът ще намалее. Ще се повиши единствено този за старите автомобили до 74 kW или 90 к.с., които са били декларирани с катализатори.

Старейшините на Гурково са приели още заплатите на кметовете и кметските наместници в 10-те населени места на общината да бъдат увеличени с 9%.

Стела АЛЕКСИЕВА