Обновяват с 1.2 млн. лв. училище – паметник на културата

51
Символично на 15 септември знаменната група при ПСАГ "Лубор Байер" в Стара Загора изнесе училищното знаме пред обновената фасада на сградата, която е паметник на културата

До няколко седмици ще бъде завършен цялостният ремонт на сградата, където се помещава от 77 години Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ в Стара Загора, която е обявена за недвижим паметник на културата, тъй като в нея през 1912 година се е помещавал щабът на войската ни по време на Балканската война.

Строително-ремонтните дейности, на стойност над 1.2 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“, започнаха миналата година и се забавиха заради специфичните изисквания на Министерството на културата, те са на финала си и се очаква съвсем скоро да мине приемателната комисия, уточни директорът инж. Георги Славов. Символично на 15 септември бе ударен училищният звънец за тазгодишните новоприети 131 гимназисти от трите специалности. Сред тях има и две двойки близнаци: двама братя и две сестри, които ще се обучават в специалностите „Геодезия и картография“ и „Водно строителство“. До завършването на ремонта учениците ще учат в сградата на Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров“.

Възпитаници на Професионалната гимназия поздравиха с танц първокурсниците за учебната 2020-2021 година

Специализираната гимназия, известна навремето като Строителния техникум, е създадена с Указ на XXV Народно събрание през далечната 1943 година. Тогава тя носи името на Георги Бенковски, първите преподаватели идват от закритото през 1944 година Техническо училище в гръцкия град Ксанти. До 1990 година патрон на училището е Георги Димитров, а от 2008 г. – създателят на съвременния план на Стара Загора след Освобождението, чешкият кондуктор Лубор Байер, чийто бюст-паметник е монтиран пред официалния вход. Той е дело на скулптора Любомир Лазаров и е дарение от някогашния възпитаник на училището проф. д-р Николай Михайлов. Първият випуск завършва през юни 1944 година, до днес дипломи тук са получили няколко десетки хиляди строителни техници. През м.г. средният успех е бил Много добър 5.05, 160 от учениците са били с отличен успех, а 25 са имали пълна шестица.

Христо ХРИСТОВ