Обмислят сватби в Чинията и край птицеглавия тракийски кораб

145
До няколко месеца ще бъде завършено копието на тракийския птицеглав кораб, който ще вози туристи по водите на язовир "Копринка", собственици на хотели и ресторанти там вече са готови с оферта и за сватбени тържества

„Докато бъде изцяло саниран монументът на връх Бузлуджа, което ще отнеме вероятно години, обмисляме възможността да бъдат обезопасени няколко маршрута във вътрешността му, които ще бъдат предназначени за ексклузивни туристи, защо не и за сватбени тържества“, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която пряко отговаря за Чинията и от доста време се е ангажирала с идеята на арх. Дора Иванова стоманобетонният мастодонт да бъде върнат към нов живот.

На този етап Чинията е затворена за посетители поради опасност от срутване на покривните елементи, осигурена е и жива денонощна полицейска охрана. Това обаче не спира потока от туристи на практика от цял свят, които пристигат дори и нощем с надеждата, че опитни „гидове“ ще ги вкарат в катакомбите по някой от все още незазиданите тайни входове.

Микова уточнява, че ако все пак някой много държи да се бракосъчетае на Бузлуджа, може да го направи безпрепятствено пред заварените метални врати на монумента.

Справка в хижите около върха установи, че поне 8 сватбени церемонии са се състояли миналата година там, една от най-пищните е била в реновирания хотел „Еделвайс“, където е запазен специално изграденият за нуждите на Тодор Живков апартамент. В същия хотел има и експозиция с оригинални фотоси от времето на строителството и откриването на Чинията през далечната 1981 година. Случайно или не, но официалното откриване на хотела, познат като старата хижа на ГУСВ, стана на 26 юли 2016 година, когато се навършиха 74 години от рождението на дъщерята на някогашния Първи Людмила Живкова. 220 лв. струва ползването на леглото, където Живков е спал един-единствен път. Цената включва закуска и ползване на СПА-центъра.

Местните хора напомнят, че евентуалните мераклии за сватбен купон на Бузлуджа могат да си осигурят и църковен ритуал в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, където преди време под венчило мина певецът Веселин Маринов с бившата си вече изгора Цветанка. Таксата за обреда на това място е 1 000 лв.

Друго сакрално място за сватби в региона е пред копието на тракийската гробница в Казанлък на хълма Тюлбето. За последно там ритуал е имало на 1 септември м.г. Сред интересните възможности от тази година е и вричането пред копието на тракийския птицеглав кораб, който ще вози туристи по водите на язовир „Копринка“ това лято.

Христо ХРИСТОВ