Обмислят постановка на „Атила“ в строящ се от 43 години Културен дом в Чирпан

873
Така изглежда в момента залата на строящия се от 43 години Културен дом в Чирпан, където предвиждат през лятото на 2022 г. да се играе "Атила"

Постановка на операта „Атила“ да бъде реализирана през лятото на 2022 година в пространството на строящия се от 43 години Културен дом на Чирпан обсъдиха кметът на общината Ивайло Крачолов и директорът на Държавната опера – Стара Загора, Огнян Драганов.

Постановката щяла да сложи началото на дебат дали да бъде завършена сградата, или тя да бъде съборена и на нейно място да се изгради нов културен обект с далеч по-скромни мащаби и съобразен с новите изисквания, коментира Крачолов.

Гигантската сграда с мега театрална зала за 600 зрители и въртяща се сцена е била започната на 22 май 1978 година, когато са били взривени някогашните хали на Чирпан, като идеята е била на поета Павел Матев (по онова време председател на Комитета за изкуство и култура – предшественик на Министерството на културата. Съвсем наскоро авторът на проекта, арх. Евтим Василев, прехвърли правата си върху обекта на арх. Лада Камиларова.

Първоначален инвеститор е била държавата, строителството е било преустановено през 1988 година, като междувременно са били изразходвани близо 5.5 млн. тогавашни лева. През изминалите малко над 3 десетилетия сградата е била прехвърлена като собственост на Общината, правени са няколко безуспешни опита тя да бъде продадена на частни фирми и довършена с различно от първоначалното предназначение. Междувременно са окрадени близо 1 200 кв. м медни листове от покривната конструкция и голяма част от ел.инсталациите. Вече втора година екип от специалисти работи над проект за промени спрямо предварителната идея, най-вероятно ще отпадне въртящата се сцена, но пък ще се отворят зали за конференции и за експонатите на местния Исторически музей, който е настанен в някогашно училище. Според изявление на кмета на Чирпан за завършването на сградата ще бъдат необходими минимум 6 млн. лв.

„Очакваните варианти в становището на екипа за конструктивната годност са два: единият – скъпо укрепване на ерозиралата съществуваща постройка и дострояване, и вторият – по-реалистичен: събаряне, подготовка и изграждане на съвременен културен дом. Решението ще го вземе местният парламент след публично обсъждане“, коментира Ивайло Крачолов.

Постановката на „Атила“, с която ще беше открит новият сезон на Старозагорската опера, е съвместна продукция с Театро Лирико – Каляри, Италия, като двете институции участват равнопоставено в подготовката и реализацията. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищният декор за грандиозната постановка. Премиерата се състоя на 27 септември 2019 г. в Каляри, а в Стара Загора се изигра адаптиран за античната сцена заради ковид пандемията вариант. В пълния си блясък тя бе видяна на 29 октомври т.г.

Христо ХРИСТОВ