Областният съвет на БСП – Стара Загора, дава рамо на Нинова, но не целият

560
Заседанието на Областния съвет на БСП - Стара Загора, чието ръководство разпространи подвеждаща информация по медиите

„БСП да не се занимава отново със своя демократичен Устав, Конгресът да не допуска промени в него и да се съсредоточи към спечелване на местните избори, а председателят Корнелия Нинова да оттегли оставката си“, решиха членовете на Областния съвет на БСП – Стара Загора, на свое заседание на 12 юни. Това гласи прессъобщението на Областния съвет на БСП – Стара Загора, което вчера беше разпространено по медиите.

Проверката на „Старозагорски новини“ обаче установи, че това е подвеждаща информация. Цитираното решение не е взето от всички членове, тъй като представители на 3 от 11-те общински структури – Мъглиж, Гълъбово и Раднево, не са присъствали на заседанието на 12 юни, представителят на БСП – Павел баня, е гласувал против въпросното решение, както и председателят на най-голямата партийна структура в Старозагорска област – БСП – Стара Загора.

Оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова според знакови социалисти е процедурна хватка, която се опитват да приложат привържениците й, тълкувайки партийния устав като „дявол евангелието“.

Корнелия Нинова

Дългогодишни членове на социалистическата партия са категорични, че конгресът може само да констатира оставката на Нинова, но не и да я гласува. Тоест Нинова не е председател на БСП от 28 май, когато си подаде оставката пред Националния съвет на партията и той я прие. А една от задачите на делегатите на 16 юни е да изберат временен председател на БСП до редовния конгрес догодина, който обаче ще бъде ангажиран с провеждането на предстоящите избори за местна власт.

Вероятно Нинова е надценила възможностите на обкръжението си, че могат да провокират пряк избор и тя да се върне в БСП на бял кон. След като срещнаха отпор, пуснаха в ход сценария, че общинските структури на БСП вкупом искат Нинова да оттегли оставката си, за разлика от членовете на Националния съвет, които я бламираха.

Медията ни научи, че обкръжението на Нинова готви още една провокация в отчаяния си опит да я спаси. Тя е свързана с организиране на митинг пред НДК преди началото на конгреса, в който ще участват основно млади социалисти с искането Нинова да оттегли оставката си. За целта имало спусната депеша всеки Областен съвет на БСП от страната да изпрати в София по 15 младежи за митинга. Това обаче, според източници на медията, щяло да създаде единствено и само медиен шум.

Йовка НИКОЛОВА