Областните щабове ще налагат мерки при нарастване на броя на болните от COVID-19

12

Министър Ангелов подкани БСП депутатите да си сложат маски по време на парламентарния контрол

Възможно е при продължително нарастване на броя на болните от COVID-19 областните медицински щабове да предприемат допълнителни организационни действия за ограничаване на заразата по места, посочи министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов по време на парламентарен контрол днес, предаде tribune.bg.

„Правилното прилагане на мерките от обществото ни има ключова роля за успеха в борбата с инфекцията“, увери министър Ангелов.

По думите му няма лечебно заведение в сраната, което да е имало нужда от защитни средства и да са били заявени в регионалната здравна инспекция, а тя да не е удовлетворена. Здравният министър призова, ако има сигнали за липси на защитни средства, да бъдат подадени.

Относно осигуряването на безплатни ваксини срещу грип за пенсионери над 65 години, министър Ангелов посочи, че в края на 2019 г. едва 10% от тях са се ваксинирали. Той уточни, че в тази връзка правителството планира до 2022 г. от 10 на 25% да достигне нивото на ваксинираните противогрипно пенсионери.

По време на парламентарния контрол се разрази спор за носенето на маските. Министър Ангелов подкани народните представители от левицата да носят предпазни средства, за да дадат пример. Според проф. Георги Михайлов от БСП пък епидемията не може да се спре с такива мерки.

„Безспорно имат значение всички хигиенни мерки, но се каза, че тяхното фанатизиране няма да помогне, тъй като това е въздушно-капкова инфекция. Наблюдавах как Симеонов и Караянчева разговаряха повече от 2 минути на по-малко от половин метър без маски. Не смятам, че това е епидемично-опасно. Тази инфекция минава като килим по земята, тя не се спира с такива средства, а с общи мероприятия“, каза проф. Михайлов.

„Вие сте хематолог, аз съм хирург. Мерките ги въвеждат епидемиолозите. И ние сме длъжни да ги спазваме всички. Какво мисли хематологът проф. Михайлов и какво мисли хирургът проф. Ангелов, няма абсолютно никакво значение за епидемиологията в света“, отговори му здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от dariknews.

„Когато човек говори, отделя много по-големи частици, които маската спира, които са натоварени с вирус. И ако това, което говорите, е така, ние трябва да спрем да носим маски и в операционната, и когато трансплантирате костен мозък. Категорично не съм съгласен хематолози и хирурзи да дават отношение за спазването или за промяната на противоепидемични мерки. Няма как целият свят да казва – мерките са такива, а някой да казва, че се съмнява в тях, защото е много подготвен научно. Не сме научно подготвени, проф. Михайлов, защото това е материя, с която ние не боравим“, отсече здравният министър.