Обгоряло от волтова дъга казанлъшко момченце остава без ръце

587

Обгорелият от волтова дъга на 11 декември в близост до казанлъшкото Основно училище „Антон Страшимиров“ 10-годишен Асен ще остане без ръце, съобщиха от пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“, където пострадалото дете беше настанено по спешност в клиниката по изгаряния.

Първата хирургична интервенция е била още в петък, очаква се през следващите дни да последват още няколко.

Детето е било прието с 20-процентови изгаряния от трета степен по двете ръчички и левия долен крайник и е изпаднало в термичен шок, било е с реална опасност за живота вследствие образувалата се при докосване на кабели от стълб с преобразовател на напрежението от 20 киловолта на 220 волта.

Седмица след тежкия инцидент от Районната прокуратура в Казанлък съобщават, че са се самосезирали и е била възложена проверка с цел установяване на факти, относими към случая. Проверката трябва да изясни чия собственост е електрическият стълб с монтирания на него трансформатор, като се изиска и приложи по преписката писмен отговор от собственика, включително местен представител, както и каква функция изпълнява съоръжението, какви мерки могат да се предприемат от тяхна страна за обезопасяването му. След приключване на проверката прокуратурата ще се произнесе и при необходимост ще издаде предписания на собственика за обезопасяване на обекта.

Районна прокуратура – Казанлък, ръководи и разследване за престъпление по чл. 137 от НК – за това, че на 11 декември в двора на ОУ „Антон Страшимиров“ е изложено на опасност 10-годишното момче, лишено от възможността да се самозапазва поради малолетство.

Христо ДИМИТРОВ