Обвиниха кмета на Созопол за присвояване на близо 2 млн. лв.

62
Панайот Рейзи

Панайот Рейзи плащал за строителни дейности на физическо лице, което нямало нищо общо с фирмата изпълнител

От 10 до 20 години затвор, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност – това е наказанието, което грози кмета на Созопол Панайот Рейзи, след като Софийска градска прокуратура му повдигна обвинение за длъжностно присвояване на близо 2 млн. лв., съобщи Правен свят.

Той е привлечен към наказателна отговорност затова, че в периода от 29 август 2014г. до 27 март 2017г. в Созопол, с 33 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил пари, които са собственост на общината в общ размер 1 989474,08 лв. – престъпление по чл.203 вр. чл. 202,  ал. 1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

За улесняване на присвояването Рейзи извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури.

Престъпната деятелност на кмета на Созопол се изразявала с изплащането на суми от бюджета на общината по фактури за извършени строителни работи. Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени ремонти, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори.

Спрямо Рейзи е взета мярка за неотклонение „подписка“.