„Няма такава комисия“. Закриването на спецсъда претърпя фиаско

180

Правната комисия в парламента претърпя поредно фиаско в днес в опита си да разгледа по същество законопроекта за закриване на специализираните съдилища и прокуратури, срещу който се съпротивляват ГЕРБ, ДПС и главният прокурор. Заседанието първо бе прекъснато, след това бе подновено и накрая прекратено, за да могат членовете на комисията да участват в пленарното заседание на НС. Проектът не бе подложен на гласуване.

Предвид краткия оставащ живот на 46-я парламент, закриването на специализираното правосъдие в този му вид ще остане за неясното бъдеще. Правната комисия ще направи нов опит да разгледа законопроекта на първо четене, но за окончателното приемане на текстовете има нужда от поне две седмици. По всичко изглежда, че парламентът няма да има толкова дълъг живот.

Поредни панаири, този път с участието на Гешев

Правната комисия започна работа тази сутринта с отнемането на Бюрото по защита от контрола на главния прокурор Иван Гешев. Окончателното приемане на законопроекта отне над три часа. Последва почивка, а работата по темата за спецсъда започна в 13.30 ч с встъпителното изказване на шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

Преди това Гешев предупреди, че държавното обвинение отказва да носи отговорност за последиците от закриването на специализираните съд и прокуратура, както и от прехвърлянето на Бюрото за защита в правосъдното министерство.

„Тези дни чувам думата „обезкостяване“ на главния прокурор и прокуратурата или, както придоби граджанственост – „тричане“. Ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер на това, което беше през 90-те години на миналия век. Това е, което ще представлява проблем за прокуратурата. Но това е „обезкостяване“ и „тричане“ на българските граждани и на българското общество и на тяхната сигурност. Това е голямата цена, която ще бъде платена“, предрече Гешев.

Днешното обсъждане бързо прерасна в панаир, възпроизвеждайки атмосферата в пленарната зала през последните дни. Представителите на ИТН, ДБ и ИБГНИ упрекнаха ДПС и ГЕРБ, че искат с процедурни хватки да забавят приемането на промените.

Съдия Ушев, който доби голяма популярност със заседанията на спецсъда по мерките за задържане под стража, обясни колко лоша идея е закриването на подопечната му институция. Според него ще има сериозни проблеми с подсъдността по ред дела, а и няма готов анализ за ефективността на спецсъдилищата, който още се прави от Висшия съдебен съвет.

Последва изказване на депутата Атанас Славов (ДБ), че това няма да е необмислено, защото има подготвен голям пакет за промени в закона между първо и второ четене, който е внимателно разработен от Министерството на правосъдието. Тогава председателят на комисията Андрей Михайлов („Има такъв народ“) обяви, че е време заседанието да приключва. Така се стигна до първия голям цирк в правната комисия.

Има такъв народ, но няма такава комисия

Михайлов беше непреклонен и не прие предложенията на БСП да подложи точката на гласуване. Не се съгласи и с предложението на „Демократична България“ за удължаване на заседанието с 10 минути.

Представителите на БСП, „Демократична България“ и Мая Манолова (ИБГНИ) шумно изразиха несъгласието си. Мая Манолова, която не е член на правната комисия и присъстваше на заседанието като гост се развика на Андрей Михайлов, че от десет заседания комисията не може да излезе с краен акт по този законопроект.

„Засрамете се“, каза му Манолова. Председателят на комисията не се засрами, а обясни, че заседанието просто не може да продължи и минута повече след 14 часа.

Радостин Василев (ИТН) отговори на Мая Манолова, че тя е популист и се опитва да печели гласове с такива сцени по парламентарните комисии.

„Има такъв народ, но няма такова заседание“, заключи накрая Димитър Делчев от ИБГНИ.

Правна комисия. Втори дубъл

45 минути по-късно депутатите от правната комисия отново започнаха работа, защото се оказа, че в пленарната зала всъщност още няма заседание. Единственото нещо, което се промени, бе сградата, в която правната комисия продължи пререканията.

Така думата най-накрая бе дадена на Иван Гешев. Той започна с предупреждението, че закриването на спецсъда ще доведе до „трудни времена“ за българските правоохранителни органи. И приключи с това, че ще се стигне до „съдебна и юридическа катастрофа“.

„Това ще доведе до регрес на делата срещу организираната престъпност“, продължи главният прокурор.

После каза, че Европейската прокуратурата също ще има огромни проблеми, защото европейските делегирани прокурори ще трябва да се явяват по дела из цялата страна, а не както е сега – само пред спецсъда в София.

„Това ще бъде една юридическа катастрофа, която ще доведе до пълен хаос в наказателното правораздаване“, каза Гешев и допълни: „В този законопроект има една дума – закриване“. Гешев предупреди, че ще има реакция и от ЕС.

„Няма как в един малък град, където на една маса седят кметът, учителят, шефът на полицията, а може би и попът, да се разследва сериозна организирана престъпност“, обясни главният прокурор, чието изказване приключи с думите: „Вие решавате. Приятен ден!“.

Нежеланието за закриване на спецправосъдието е очевидно

Проектът за закриването на специализираното правосъдие изчаква на трупчета вече две седмици в правната комисия. През миналата седмица две заседания на комисията бяха провалени заради бойкота на ГЕРБ и ДПС и липса на кворум.

Преди три дни Андрей Михайлов не свика заседание след края на парламентарния дебат за бюджета и го отложи за четвъртък. Късно вечерта в четвъртък бе направен опит за заседание, но председателят на парламента Ива Митева дойде в комисията и призова депутатите да не правят като техните предшественици, които заседаваха нощем без аудитория.

Така се стигна до петъчното заседание, което отново не доведе до гласуване.

Изтчник: mediapool
/Б.Р. Информацията е публикувата със съкращения/