Няма отговор за цената на въглищата и след посещението на министър Петкова в „Мини Марица-изток“ днес

402
Министър Петкова при днешното си посещение в "Мини Марица-изток"

Енергийният министър Теменужка Петкова удържа на думата си след протеста на радневските миньори на 24 април в София и посети днес въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“ ЕАД. Придружена от единия си заместник в МЕ, шефа на БЕХ и президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, тя се е срещнала с миньори в Рудник 3, след това е посетила Рудник 1 и е видяла какво представлява произведеният през 1965 г. в бившата ГДР Багер RS 2000-133, с който все още се добиват въглища.

Очакванията на синдикалистите от КТ „Подкрепа“ да получат отговор на въпроса дали ще бъде увеличена цената на въглищата отново са останали напразни.

По време на визитата е станало ясно, че „Минпроект“ ще изготви анализ за актуалното състояние на „Мини Марица-изток“, въз основа на който ще се търси възможност за допълнително оптимизиране на дейностите, включително и за ръст на инвестициите в техника. Досегашните анализи на „Минпроект“ обаче сочеха, че минималната цена на въглищата от източномаришките мини трябва да бъде 88 лв. на тон условно гориво при сегашната – 77 лв., а оптималната е 118 лв. Тоест едва ли новият анализ ще покаже нещо различно.

„Миньорите са гръбнакът на енергийната система на България и ви благодаря за вашия професионализъм и отговорна работа“, подчертала министър Петкова. Тя припомнила, че работните заплати в „Мини Марица-изток“ са увеличени от началото на годината, приходите през 2017 г. бележат ръст с 56 млн. лв. и дружеството отбелязва печалба в размер на 7 млн. лв. Според министър Петкова това е доказателство, че дружеството се развива успешно и стабилно.

Пред миньорите министър Петкова е била категорична, че решения на проблемите могат да се търсят единствено в режим на откровен диалог.

Де факто той съществува, категорични са синдикалистите. Те припомниха, че когато министър Петкова подаде оставка заради познанството си със собственичката на „Интерком“ Гинка Върбакова (потенциалния купувач на активите на ЧЕЗ в България) първо синдикатите от „Мини Марица-изток“ се обявиха срещу оставката й. Жестът на днешното посещение на Теменужка Петкова в радневските мини също е красноречиво доказателство, че диалогът продължава. Въпросът е какви са резултатите от него? Всеизвестен е фактът, че стожерът на българската енергетика има нужда от свежи финансови средства, за да изпълни инвестиционната и ремонтната си програма. „Мини Марица-изток“ заедно с ТЕЦ „Марица изток 2“ са двете златни кокошки на държавата, но за да продължат да й снасят „златни яйца“, те имат нужда от държавна подкрепа. Сега, а не в необозримо бъдеще.

Йовка НИКОЛОВА