Няма ненаказано добро в Стара Загора

876
Участниците в нарочния брифинг

Поредната атака бе срещу новото мобилно приложение за закупуване на билети в градския транспорт

Новото мобилно приложение за закупуване на билети в старозагорския градски транспорт, което заработи в началото на седмицата, е напълно сигурно и отговаря на всички съвременни технологии за такъв тип продукти. Това се твърди в позицията на фирма „Телелинк“ – създател на мобилната технология, чиято основна цел е да улесни процеса по закупуване на билети, с което да бъдат мотивирани по-голям брой хора да използват обществения транспорт в Стара Загора. Позицията на фирмата беше съобщена на нарочен брифинг в Община Стара Загора заради критика във Фейсбук от страна на старозагорски IT специалист за възможностите на мобилното приложение. Същият този компютърен специалист през юни т.г. беше задържан в полицията заради направен от него пробив в електронната система за прием на деца в първи клас и детските градини на Стара Загора и публикувано видео в социалните мрежи, в което той твърдеше, че може да стигне до личните данни на 235 000 старозагорци. Тогава временно бе спрян достъпът до електронната система за подаването на документи от страна на родителите, но и така не стана ясно дали срещу компютърджията има повдигнато обвинение.

По време на брифинга на 4 декември от фирмата, реализирала мобилното приложение, посочиха, че тепърва предстои да бъдат извършени редица синхронизации до месец март 2020 г., когато трябва да завърши втората част от изпълнението на проекта за „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“.

От „Телелинк“ изрично уточниха, че мобилното приложение е напълно безплатно за община Стара Загора, като част от изпълнението на проекта. Съобщено беше също, че мобилната услуга, освен че е безплатна за потребителите, е и финансово изгодна за тях, тъй като в рамките на 1 час могат да ползват няколко транспортни линии в Стара Загора, заплащайки само един билет.

На пресконференцията стана ясно още, че служителите на „Автобусни и тролейбусни превози“ са преминали обучение за работа с електронните билети и мобилното приложение. Билетчето в апликацията се активира в момента на качване в превозното средство и е необходимо единствено пътникът да го покаже на контрольора.

Но тъй като няма ненаказано добро, и тази нова придобивка за старозагорци беше подложена на критика.

На въпрос на медията ни какво се цели с провокацията, ресорният зам.-кмет Йордан Николов коментира: „Най-вероятно това е провокация към мен, тъй като имаше колажи по мой адрес и само моето семейство може да ви каже как се чувства след такива публикации и колажи. Предполагам, че е политическа провокация с цел някаква дискредитация“.

Медията ни припомня, че през последните една-две години почти нямаше мегапроект на Община Стара Загора, който да не е станал жертва на войнстващия негативизъм в социалните мрежи. Тотално оплюти бяха редица инициативи на местната власт, реализирани не със средства от местния бюджет, а изцяло с европейски пари, които ще секнат след 4 години. Въпросът е защо?

Йовка НИКОЛОВА
Живко ИВАНОВ