Няма наплив за електронни винетки в пощите

104
Един от 105-те автомобила на Национално ТОЛ-управление, които ще контролират за плащането на ползването на пътищата

С „леки сътресения“ започна продажбата им в Стара Загора

Около 200 електронни винетки са били закупени в пощенските станции в Старозагорска област в първите два дни от пускането им в продажба на 8 януари, като по-голяма част от тях са били продадени на 9 януари, съобщи за медията ни ръководителят на Териториално поделение „Български пощи“ – Стара Загора, Даниела Георгиева. Услугата в пощенските станции в цялата страна трябваше да стартира на 8 януари в 10 часа. В един от 13-те клона в Стара Загора – No 9 в кв. „Самара – 3“, обаче заради технически проблеми с издаването продажбата на електронни винетки е започнала два дни по-късно.

Когато клиентът е на пощенското гише, той трябва да знае регистрационния номер на автомобила, за който ще плати пътната такса, като не е задължително да представя каквито и да е документи. Касиерът вписва данните и връща т. нар. „потвърдително“ за преглед и подпис на въведената информация. Едва след това се издава електронната винетка.

От ТП „Български пощи“ ни увериха, че в момента системата работи навсякъде, а служителите са преминали нужното обучение. На входовете и на гишетата в пощенските клонове на областта има поставени уведомителни табели.

Другите възможности за плащане на пътната такса са чрез сайта bgtoll.bg, от мобилното приложение, от офисите на мобилния оператор А1, както и от 500-те терминала за самотаксуване в търговските обекти и на граничните пунктове, а също и на каса в познатите досега места – бензиностанции и областни пътни управления, и др. От 1 януари до сега от Областно пътно управление – Стара Загора, са били закупени около 35 000 електронни винетки, съобщиха за медията ни от там.

Годишната винетка за леките коли е 97 лева, тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв., а седмичната – 15 лв. Тази година е въведена и нова уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.

Глобата за шофиране без винетка остава 300 лева за леките автомобили и до 3000 лева за по-тежките превозни средства.

След 15 януари проверки ще правят и служителите на Националното ТОЛ-управление в Агенция „Пътна инфраструктура“. Те разполагат със 105 автомобила, оборудвани с техника за разпознаване на регистрационния номер и проверка дали за него има данни за платена винетка.

Стела АЛЕКСИЕВА