Няма да има вечерен час в Стара Загора

196
Част от участниците в онлайн брифинга

Общината обяви нова социална услуга и телефон за доброволци

„Благодаря на онези старозагорци, които са отговорни и спазват мерките за безопасност. Нека тези, които неглижират ситуацията, бъдат предупредени, че контролните органи ще бъдат безкомпромисни към тях – говорим за заведенията, които работят, както и събирането на големи групи хора както в града, така и по селата. Имахме информация за отваряне на заведения с цел „частно парти“, това е недопустимо в този момент. Проверките продължават – екипи на МВР, на Общинска полиция, на всички контролиращи органи са мобилизирани.“

Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на първата си онлайн пресконференция, касаеща мерките за превенция на разпространението на коронавируса.

От думите на кмета стана ясно, че проверки регулярно се извършват в кв. „Лозенец“, тъй като има множество сигнали за завърнали се от работа в чужбина хора. „Всеки нарушител ще бъде санкциониран с най-тежките мерки от закона“, подчерта Тодоров. Екипи на общината, ОД на МВР и РЗИ съблюдават за изпълнение на карантинния период.

Вечерен час в Стара Загора няма да бъде въведен, поне за сега, съобщи кметът в отговор на онлайн въпрос и уточни, че се разчита на отговорността и самодисциплината на всеки един старозагорец.

Във връзка с извънредното положение и предприетите мерки Община Стара Загора открива нова социална услуга – доставка на топла храна на трудноподвижни и самотни старозагорци, които са в много затруднено положение. Тя ще се приготвя от Диетичния стол и ще бъде доставяна в съдове за еднократна употреба. Стойността на менюто е около 3 лв. Заявката ще бъде правена ден за ден и ще се заплаща в момента на доставка от заявителя“, даде подробности зам.-кметът Иванка Сотирова. Телефонът, който ще използват заявителите, е 0885 36 30 77 с лице за контакти Атанаска Ангелова.

Още един телефон в помощ на нуждаещите се самотни възрастни хора e открит в Община Стара Загора. На номер 0885 38 22 33 те могат да се обаждат при необходимост от закупуване на лекарства или други продукти. Необходимо е само да съобщят своя адрес, а длъжностни лица от Общината – специално обозначени, за да няма спекулации, ще съдействат с взимане на рецептурна книжка, рецепта или списък с продукти, както и доставката на поръчките. На този телефон ще бъде подавана информация и за нужди на живеещи в малките населени места в общината.

„Благодаря на всички, които дариха парични средства – като фирма „Медина Мед“, която осигури 5 хил. лева в помощ на точно такива нужди. Те ще бъдат използвани по време на тази кампания. Ще разчитаме и на доброволци, там, където е необходимо – ще преценяваме ситуацията в следващите дни. Имаме дълъг списък вече от хора, заявили готовност да помогнат. Благодаря на всички, които се отзоваха, както и на политическите партии, които се свързаха с нас“, подчерта кметът Живко Тодоров.

Два са телефоните, на които доброволците могат да заявят своята готовност – 0885 90 12 12 и 042/614 614. „На тези два номера ще събираме информация, за да имаме готовност с имена и телефони при необходимост“, обяви секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Детска млечна кухня в Стара Загора продължава да работи, като се спазват всички хигиенни изисквания при приготвянето и доставката на храна в различните филиали. „Молбата ни е да не се получава струпване при получаването й“, настоя ресорният зам.-кмет Сотирова. Тя допълни, че към момента Социалният патронаж обслужва около 350 души, а при необходимост доставчиците ще приемат заявки за лекарства и стоки от първа необходимост от ползвателите му.

По време на брифинга бяха дадени и разяснения относно въвеждането на онлайн формата на обучение в старозагорските училища. Иванка Сотирова обобщи, че 95% от тях са в готовност. Ресорният зам.-кмет благодари на фирмите, отзовали се с подкрепа към хора, нямащи възможност да осигурят необходимите технически средства за дистанционно обучение на децата.

Допълнителна мярка, която взима общинска администрация, е, служителите над 60-годишна възраст да работят при възможност от вкъщи. „В крайна сметка това са най-уязвимите хора, не трябва да допускаме случаи, каквито има в страната ни, да станат факт и при нас. Въпроси и предложения до Общинския кризисен щаб, който работи активно, може да се правят както във фейсбук групата „Попитай кмета на Стара Загора“, така и на Горещия телефон 0800 157 37, обяви още градоначалникът.

Насроченото на 26 март редовно заседание на местния парламент няма да се проведе заради мерките за превенция и поради факта, че 7 от общинските съветници са пребивавали в чужбина, информира председателят на Общинския съвет Мария Динева. „Няма предложения, които да са изключително важни спрямо срокове, касаещи администрацията. Важно е да осигуря безопасността на колегите си. Изпратила съм писмо до Националната асоциация на председателите на Общински съвети за обмяна на опит с другите общини, за да имаме алтернативен вариант, ако ситуацията продължи дълго“, посочи Мария Динева.

(СН)