Нов натиск от САЩ: България да реши спора със Северна Македония до седмици

66

САЩ дадоха сигнал, че ще засилят натиска срещу България след изборите да бъде намерено бързо решение за Северна Македония. Двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати – Клаудия Тени и Уилям Кийтинг, изпратиха писмо до българския посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев, в коeто призовават София да постигне окончателно решение на двустранния спор със Скопие, което да позволи на Албания и Северна Македония да започнат преговори за присъединяване към ЕС преди края на годината, предаде mediapool.

„Посланик Стойчев, продължаващото забавяне на прогреса на Северна Македония и Албания към членство в Европейския съюз постави под въпрос ангажимента на западни лидери, отваряйки вратата за антизападни политически влияния в региона, особено от Китай и Русия“, посочват в писмото си Клаудия Тени (Републиканска партия) и демократът Уилям Кийтинг.

„Вярваме, че евентуалното членство в ЕС на Северна Македония и Албания е от решаващо значение за дългосрочния мир и стабилност в Балканския регион и за цялата трансатлантическа общност“.

„Пишем ви като членове от различни партии на Комисията за външна политика на Сената, за да ви призовем да постигнете окончателно решение на този двустранен спор, което ще позволи на Албания и Северна Македония да започнат преговорите си за членство преди края на годината. Надяваме се, че ще загърбите различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз“, завършва позицията.

Подобна е позицията на ЕК и на някои големи европейски държави, които настояват София да одобри бързо преговорната рамка на Скопие за ЕС.

Засега от България обаче не идват каквито и да било сигнали, че е възможен бърз пробив до 14 декември, когато ще се проведе последната за годината среща на върха на Европейския съюз. И президентът Румен Радев, и служебното правителство, и спечелилата изборите у нас партия „Продължаваме промяната“ коментираха, че това е нереалистичен срок.

България следва рамковата си позиция за Северна Македония, която е изпълнена с червени линии, а и Скопие не показва реално желание да изпълни българските изисквания. София измести фокуса от историята към спазването на човешките права в Северна Македония, което дава възможност на Скопие за конкретен напредък, но засега няма стъпки в тази посока. От „Продължаваме промяната“ пък се обявиха за нов подход, който да наблегне на икономиката.

В очертаващата се управленска коалиция обаче БСП и „Има такъв народ“ имат твърда позиция срещу допускането на компромиси към Скопие.