Нови успехи за старозагорските млади математици

182

През ноември старозагорски ученици участваха в две престижни състезания по математика – Световния турнир на градовете и олимпиадата на фондация „Леонард Ойлер“ – „Формула на Единството“, съобщи Любомир Любенов, организатор на математически състезания.

Проф. Йордан Табов от БАН е селектирал решенията на българските участници в 43-ия Световен турнир на градовете и за награда от международното жури в Москва е представена работата на Йоан Йорданов от 11 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – Стара Загора. Заедно с работата на Йоан на международното жури са представени за награди и работите на ученици от софийската МГ, Първа частна МГ – София, ПМГ – Варна, ПМГ – Бургас, и ПМГ – Габрово.

Сред участниците в квалификационния кръг на олимпиадата „Формула на Единството“ са Елизабета Казале от II ОУ „П. Р. Славейков“ – Стара Загора, Павел Казаков, Ивайло Косев, Йоан Михайлов, Любен Карбанов, Радослав Балкански от ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора, както и Иван Канев от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ – Стара Загора. Финалистите ще бъдат излъчени в края на 2021 г. Все още е актуална и поканата на организационния комитет, адресирана до кмета на Стара Загора Живко Тодоров за участие на старозагорски ученици в обучение след финалите на олимпиадата.

Решението на задачата на Нгуен Виет Хунг

Междувременно канадското списание „Crux Mathematicorum“ публикува списъка на решилите задачите от броевете на списанието. В списъка наред с участници от Испания, САЩ, Грузия, Кипър, Канада и Индия е и Академията по математика в Стара Загора. Старозагорските участници са представили решение на тригонометрично тъждество на виетнамския математик Nguen Viet Hung с приложение на неравенството на швейцарските математици Paul Finsler – Hugo Hadwiger.

Заниманията на старозагорската Академия по математика през месеците ноември и декември са дистанционни – с изпращане на материали по електронната поща. Желаещите да се запишат за обучение в Академията могат да го направят в Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора или да изпратят запитване на електронен адрес: competitions@abv.bg, като посочат имена, клас и училище.

(СН)