Нови лица на промяната: Емилия Масларова се върна в политиката като нещатен сътрудник в НС

1840
Емилия Масларова

Бившият социален министър от кабинета „Станишев“ и бивш депутат от Старозагорски избирателен район Емилия Масларова стана сътрудник на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 47-ото Народно събрание. Това сочи публичният регистър на нещатните сътрудници в НС.

През ноември м.г. Масларова дейно участваше и в консултациите за съставяне на правителство между ПП, БСП, ИТН и ДБ по програмата в социалния сектор. Участието й обаче предизвика негативни реакции в медийното пространство наред с други личности с богато минало от времето на соца.

За Стара Загора името на Емилия Масларова ще остане свързано с мегаделото по ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в града, от който прокуратурата се отказа след 12-годишна съдебна сага.

Припомняме, че Масларова беше подведена под отговорност за присвояване на над 11 млн. лева при ремонта на Центъра.

През 2009 г. прокуратурата твърдеше, че министърката в кабинета „Станишев“ е извършила престъпление по служба. Заедно с нея обвинени бяха собственикът и управителят на фирма „Стара Загора 2007“ и неин семеен приятел Венцислав Драганов (собственик на хотел „Армира“ на Старозагорските минерални бани и на ред още имоти в идеалния център на Стара Загора), зам.-министър в МТСП, главният секретар на ведомството, както и служителят, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.

Центърът за комплексни социални услуги в Стара Загора, за чийто ремонт беше съдена Масларова

Делото влезе в Софийски градски съд през 2010 г. Пет години по-късно всички подсъдими бяха оправдани. След още година излязоха и мотивите на СГС и процесът се придвижи към горната инстанция. Апелативните магистрати обаче приеха, че срещу бившия социален министър има събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били „алогичните и абсурдни“ твърдения в обвинителния акт. Така през юни 2017 г. апелативните магистрати върнаха делото на прокуратурата, за да бъде то поправено, защото се оказа, че 11 милиона от поръчката за ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора не са били вложени в него.

Затова пък през 2019 г. Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека за 5000 евро обезщетение за неимуществени вреди, плюс 3000 евро за съдебните разходи. Страсбург прие, че е нарушена презумпцията за невиновност от страна на говорителя на главния прокурор (по това време държавното обвинение се оглавяваше от Борис Велчев), но отхвърли претенциите на Масларова, че правото й да бъде смятана за невинна до влизане в сила на присъда е нарушено.

Сагата приключи през септември 2021 г., когато прокуратурата прекрати разследването срещу Емилия Масларова, но 11 милиона лева държавни пари така и останаха липсващи.

(СН)