Нови видове дрога и телефонни измами представиха пред старозагорски педагози

126
Част от участниците в семинара

Най-новите видове наркотични вещества и последните действащи схеми за телефонни измами бяха представени днес по време на обучителен семинар, организиран от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към Община Стара Загора и Местната комисия в Чирпан. На него присъстваха обществени възпитатели и членове на местните комисии, инспектори Детска педагогическа стая, директори на училища, педагогически съветници, училищни психолози, учители и др., чиято работа е свързана с малолетни и непълнолетни.

„Имаме възможност с много професионално присъствие да попълним познанията си за онези злободневни и негативни прояви в общественото пространство. Решихме тази среща да бъде първата от поредица инициативи в тази посока“, заяви зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. „Наркотиците се надграждат непрекъснато, старите формати вече не съществуват. Само за 2018 г. в Европа има 300 вида нови наркотици“, обясни инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“ към СДВР. Той запозна присъстващите с различните видове дрога от най-познатите като марихуана, от която има над 1 630 сортове, билката синтетичен канабиноид, „русата трева“ и др. Инспектор Петков обясни и какво е значението на наргилетата, които пушат нашите деца в заведенията, наргилета за еднократна употреба, както и най-новите електронни наргилета. „Ако ние от полицията не сме заедно с Вас в борбата срещу употребата на наркотици, няма как да постигнем успех“, категоричен бе Петков. В презентацията си той показа и как влияят най-новите наркотици – т.нар. „дизайнерска дрога“, върху поведението на хората – губи се връзката между тялото, съзнанието и личността. Участниците в семинара се запознаха с начините на употреба на наркотиците, как преподавателят или родителят могат да разберат дали един ученик употребява дрога. Едни от важните симптоми са занижена лична хигиена, силна чувствителност към докосване, много нисък праг на болка, както и прекарване на късните часове пред телевизора или компютъра.

В дискусията след презентацията педагозите споделиха, че няма достатъчно подготвени специалисти по наркотиците, както и за липсата на ангажираност у родителите в борбата срещу употребата им.

Видовете телефонни измами и начинът на действие при тях бяха представени от старши инспектор Ивелин Иванов от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Стара Загора. Той припомни първите схеми за части за комбайни, лагери и т.н. Те се развиват в годините с познатите печалби от томболи и телевизионни игри, капаро за климатици или радиатори, внасяне на гаранция, спешни операции и т.н. В момента действа основно схемата за „съдействие на полицията при залавяне на телефонни измамници“. От началото на 2019 г. в Стара Загора и Казанлък по тази схема има 15 телефонни измами за 130 180 лв., златни и сребърни накити.

Утре инспектор Петьо Петков ще проведе беседи с ученици от две старозагорски училища.

(СН)