Новият управител на поликлиниката в Казанлък развенча поредна БСП-медийна манипулация

2429
Д-р Красимир Пейчев и ДКЦ "Поликлиника - Казанлък"

Предлаганата от мен трансформация на общинското здравно заведение не означава частна приватизация, категоричен е д-р Красимир Пейчев

„Разпродават поликлиниката в Казанлък след ремонта?

Искат да вадят на тезгяха дялове от здравното заведение след реконструкция и ново оборудване за над 1 000 000 лева.“ Тази „гръмка новина“ беше съобщена преди броени дни от местна казанлъшка медия, чийто собственик е личен пиар на председателя на БСП и настоящ кандидат за депутат от червената партия.

В основата на сентенцията на въпросната медия е внесено писмо от новия управител на общинското здравно заведение д-р Красимир Пейчев до местния Общински съвет с предложение „ДКЦ Поликлиника – Казанлък“ ЕООД да се преименува на „Районна поликлиника“ и да се преобразува в ООД, като участие в собствеността да вземат още 4 общини – Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево, чиито жители поликлиниката обслужва от самото й създаване. А мотивът – остра нужда от обновяване на медицинската техника за диагностика: нов рентгенов графичен апарат, апарат за синусоидално моделиране, ултразвуков апарат с два озвучителя и др. с цел подобряване качеството на медицинската помощ. Както и спешно решаване на проблемите с асансьорите в здравното заведение.

Какво точно стои зад предложението на управителя на „ДКЦ „Поликлиника – Казанлък“ д-р Красимир Пейчев и докъде стига партийния популизъм? Отговорите „Старозагорски новини“ се постара да получи от първа ръка:

– Д-р Пейчев, какво предвижда Вашата управленска концепция, какво ще се случи с казанлъшката Поликлиника оттук нататък?

– Концепцията ми за управление на дружеството е изградена в две направления. Първото е подобряване и разширяване на продуктовия портфейл, тоест колкото повече услуги можем да предложим на гражданите, толкова по-добре. В тази връзка от Нова година насам вече имаме специалист по детска хирургия, това е д-р Симов от Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ – Стара Загора; имаме съдови хирурзи в лицето на доц. Петков, заедно с д-р Бисеров и д-р Атанасов – те са от Клиниката по съдова хирургия към МБАЛ „Тракия“; имаме нов уролог, това е д-р Петков, завеждащ отделението по урология към МБАЛ „Тракия“. В момента проявява интерес да работи при нас и проф. Обретенов като гръден хирург, заедно със своя екип. Ще продължим в това направление, за да осигурим на казанлъчани онези специалисти, с които Поликлиниката не разполага в момента. Усилията ни ще бъдат насочени към привличане на специалисти по рентгенология, по пулмология, по ревматология, по гинекология, може би нов кардиолог и т.н.

– А второто направление от концепцията Ви?

– Второто направление за действие, предвидено в моята концепция, е свързано с трансформацията на ДКЦ „Поликлиника – Казанлък“ от ЕООД в ООД. Това е свързано с вдигане на капитала на дружеството и привличане за участие в него на съседните четири общини, чиито жители също са наши пациенти: Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево. Всяка община ще може да купи толкова дялове, колкото й позволяват финансовите възможности. Целта, разбира се, е да се влеят свежи пари в дружеството, с които да се повиши качеството на предлаганите от нас медицински услуги. Контролният пакет, тоест 50 + 1% ще принадлежи на принципала – Общински съвет Казанлък: В техническо отношение задължително трябва да реализираме и проекта за изграждане на товаро-пътнически асансьор в западната част на сградата. Защото Поликлиниката е строена през 70-те години и според тогавашните разпоредби разполага само с два малки асансьора, единият от които е повреден. Нямаме асансьор за носилки, болните се свалят по стълбището, това са големи неудобства. Пък и един голям асансьор ще допринесе за развойната дейност на дружеството, за която ще бъде освободен петият етаж, като администрацията бъде свалена на партера, при хората.

– Има ли логика предстоящата трансформация на дружеството от ЕООД в ООД да се нарече приватизация?

– Не, не става дума за приватизация. Ние сме общинско дружество, затова е нужно всички политически групи съветници от Общинския съвет да дадат своето съгласие за подобна трансформация. Казанлъчани трябва да бъдат уверени, че всякакви злоупотреби с общинското имущество са изключени.

Въпросите зададе:
Петър МАРЧЕВ