Новият служебен кабинет – начело с Янев и с трима нови министри

308
Неофициално вече е известно, че двата служебни министри Асен Василев и Кирил Петков няма да са част от новото служебно правитество на Радев, а ще правят политически проект... Сиреч ще бъдат новите "народни любимци" на изборите на 14 ноември

Друг възпитаник на Харвард вероятно ще е новият финансов министър

Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаване на новото служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември.

Държавният глава отказа да разкрие какви смени е предприел и обяви, че ще направи това утре при представянето на третия си служебен кабинет. За първи път в най-съвремената история на България – след 1989 г., президент назначава трети служебен кабинет.

Настоящият премиер Стефан Янев запазва поста си, но трима министри от сегашното правителство ще се разделят с постовете си, твърдят източници на mediapool.

При откриването на учебната година в Габрово Стефан Янев заяви, че очаква отново да е министър-председател. При представянето на отчета за свършеното от настоящото правителство той отказа да разкрие какви смени е направил президентът Румен Радев.

Смени на трима министри

В новия служебен кабинет няма да са двамата министри с най-голямо одобрение от обществеността, според социологическите проучвания. Това са министрите на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков. Двамата си тръгват заради новия си политически проект, с който смятат да се явят на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември, които ще се проведат заедно с първия тур на президентските. Двамата продължават да не разкриват плановете си официално. Няма да го направят и в четвъртък, а по-късно, стана ясно от обясненията на Кирил Петков в сряда.

Възпитаникът на Харвард Валери Белчев, бивш шеф на Фонда на фондовете, ще е новият министър на финансите, а Даниела Везиева от партията „Движение България на гражданите“, основана от Меглена Кунева, ще бъде министър на икономиката. В ранния следобед в сряда Везиева беше видяна  да излиза от Президенството.

Третият сменен министър е на транспорта – Георги Тодоров. Той си тръгва заради скандала свързан с удълбаването на пристанище „Варна“. Преди седмица Тодоров беше подложен на кръстосан разпит от т.нар. партии на протеста в Народното събрание, но не беше убедителен в защитата на възложената вътрешна поръчка за близо 400 млн. лв. по времето, когато той е председател на Управителния съвет на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

За нов транспортен министър се сочи Христо Алексиев, който е председател на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Алексиев беше служебен министър на транспорта в първия кабинет на Румен Радев начело с Огнян Герджиков. Той попадна и в проектокабинета на Слави Трифонов начело с Николай Василев, който шоуменът обяви веднага след спечелването на изборите на 11 юли.

Днес настоящият Министерски съвет даде отчет за свършеното на бул. „Дондуков“ 1. Единственият министър, който не присъства е този на отбраната Георги Панайотов. Причина за отсъствието не бе съобщена, но в последните дни той е атакуван заради случая с починалия военен, който бе наказан за инцидента в Чешнегирово.

По време на отчета Стефан Янев открои работата по Плана за възстановяване и развитие, по който се очаква България да получи 12.6 млрд. лв. Той ще бъде изпратен в Брюксел в скоро време, за да може до края на годината първите пари да са налични в държавния бюджет, каза Янев.

В материала е използавана информация от mediapool