Новият лидер на СДС Румен Христов: Имаме различия с управляващите, но няма да бъдем креслива опозиция

116
Новият председател на СДС Румен Христов

Самостоятелен път, нова коалиция с ДСБ или консервативно-патриотичен съюз са опциите пред синята партия

Съюзът на демократичните сили има нов председател от събота. Дългогодишният член на ръководството на синята партия Румен Христов спечели изборите с 369 срещу 322 гласа за опонента му Антон Койчев. Накъде ще тръгне СДС след избора на нов председател, остават ли в миналото скандалите в партията и каква е оценката на Румен Христов за правителството на ГЕРБ и „Обединените патриоти“? По тези и други въпроси „Старозагорски новини“ потърси новия лидер на СДС Румен Христов:

– Г-н Христов, първо честито за избора Ви като председател на СДС. Победихте Вашия конкурент Антон Койчев с 369 на 322 гласа. Как се чувствате след победата си и трудна ли беше тя според Вас?

– Благодаря за поздравленията. Специално искам да благодаря на старозагорската организация на СДС за подкрепата. Чувствам Стара Загора много близко до себе си, защото съм старозагорски зет.

Победата беше трудна, затова е и толкова сладка. Чувствам се много отговорен, защото това, с което се нагърбвам, е много важно и ценно за мен, предвид на обстоятелството, че съм член на СДС от началото на 1990 г. Аз съм и сред основателите на организацията в община „Студентска“, която сега издигна кандидатурата ми. Надявам се с тези приятели, които ме подкрепиха, и с тези, които имаха друг кандидат в лицето на г-н Койчев, да продължим заедно.

– Очаквате ли да сформирате стабилен екип с Вашите четирима заместник-председатели Теодор Петков, Емил Кабаиванов, Марияна Лазарова и Костадин Марков?

– Познавам отлично и четиримата, работили сме заедно през годините. Смятам, че това е един добър екип, хора с опит и визия. Надявам се заедно с тях и другите членове на Националния изпълнителен съвет да поведем партията към политическата сцена, защото през последната година ние отсъствахме от нея. Това беше и причината да се натрупа недоволство към предишното ръководство и да се тръгне към промяна.

– През последните месеци имаше огромно натрупано напрежение в СДС, стигна се дори до физически сблъсъци. В миналото ли остават тези тежки вътрешни проблеми и има ли бъдеще в СДС за бившия лидер на формацията Божидар Лукарски?

– Силно се надявам, че тези проблеми остават в миналото. Има бъдеще за Божидар Лукарски в СДС. Самият аз съм губил избори за председател на СДС преди 10 години от Мартин Димитров, след което останах да работя като негов заместник. След като мнозинството от членовете на СДС са избрали даден председател, той е председател и продължаваме да работим заедно с него за бъдещето на партията. Надявам се г-н Лукарски да остане в СДС. Напускането на бивши наши лидери не е добър знак пред избирателите. Добре е те да остават с нас.

– Какъв е пътят на СДС оттук нататък? Божидар Лукарски работеше за дясно-патриотична коалиция, има гласове за ново сближаване с ДСБ и тяхното ново обединение „Демократична България“?

– Това е най-трудният въпрос, който ми задавате, защото нямам отговор на него, предвид на обстоятелството, че ние не сме разговаряли с никой от потенциалните ни коалиционни партньори. През есента или най-късно в началото на следващата година ще се състои една програмна, една теоретична конференция, за да видим какви са настроенията в партията. Има гласове за самостоятелно явяване, има гласове в посока дясно-центристка коалиция с ДСБ и други десни формации, има и гласове за патриотично-консервативна коалиция. В политиката никога не се казва никога. Опциите са налице, предстоят преговори. Това решение ще бъде взето от Националния изпълнителен съвет, а не еднолично от мен или от тясното ръководство на партията.

– Все пак какво е Вашето мнение по този толкова важен въпрос?

– Разбира се, че имам лично мнение, но не искам да накланям везните в една или друга посока, защото е редно първо да чуя мнението и становището на колегите. Не бива изборът да бъде предрешаван, както г-н Лукарски налагаше своето виждане. Не се прави така. Не бива да има сериозни, да не кажа никакви различия между визията на председателя и мненията на членовете относно това какво ще бъде бъдещето на СДС.

– Каква е лично Вашата оценка за правителството на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. СДС, макар и извън парламента, опозиция ли е на властта?

– Разбира се, че е опозиция. Първо – не участваме в управлението и второ – сме извън парламента, което по презумпция ни прави опозиция.

Вижте, имаме много критики. Те ще бъдат назовани от нас по отделни секторни политики. Предвид скорошния край на европредседателството моята лична оценка е много добра за това, което се случи. Показахме, че, макар и малка страна от периферията на ЕС, можем да се справяме със сериозни предизвикателства. Фокусът върху Западните Балкани, макар и налучкан малко по-късно, беше правилен. Важно е за региона да се интегрира в ЕС, да имаш съседи, които са в твоята система, в твоя съюз. Има сполучливи стъпки, които ще получават нашата подкрепа.

Няма да бъдем креслива опозиция, но ще бъдем опозиция. Най-малкото, че ние сме представители на автентичната десница, ние сме в нейната основа след всичко, което се случи в последните 29 години. Партия ГЕРБ са наши приятели в рамките на Европейската народна партия, но са народняшка, по-центристка партия. Те отправят послания към по-широка аудитория, поради което често се получават различия между нас по отделните секторни политики.

– Накрая на нашия разговор ми се иска да Ви попитам относно идеологията на СДС и като цяло на десните формации в България. Смятате ли, че десницата има проблем със своята идентичност, защото виждаме, че сред така наречената демократична общност има както либерално, така и консервативно настроени хора, зелени дори?

– Аз, като десен човек, изповядвам консервативни ценности. Предстои дебат в нашата партия кои точно са тези консервативни ценности. Аз споделям консерватизма на Рейгън, Тачър, Камерън, не споделям обаче националпопулизма на Фарадж, Льо Пен и „Алтернатива за Германия“. В нашия устав в момента е записано, че ние сме християндемократическа партия, член на ЕНП.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ