Новите в борда на БЕХ отстраниха шефа му Валентин Николов

1255
Валентин Николов

Назначените само преди седмица четирима нови членове на съвета на директорите на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) и втори изпълнителен директор на дружеството Иван Андреев са решили да отстранят от поста му назначения по време на управлението на ГЕРБ с конкурс директор Валентин Николов. Това е станало на извънредно заседание на борда на 15 ноември, в което не са участвали Николов и останалите членове на ръководството на холдинга, които също са назначени като държавни и независими представители след конкурс

Николов заяви, че не е бил информиран за това заседание, а днес – на 16 ноември, е била свикано такова за разпределяне на задълженията между двамата вече директори. Според него това е било финт за заблуда на останалите членове на борда.

Николов допълни, че не вижда смисъл да обжалва пред съда това решение на петимата членове на борда, както направи с взетото през лятото от служебния министър на енергетиката Андрей Живков за уволнението на назначения от ГЕРБ борд и замяната му с нови петима души.

След като тогава не успя, в началото на ноември служебният министър на енергетиката предприе друг ход – увеличи състава на съвета на директорите на БЕХ от петима на деветима души, като вкара предложените още през юли Пламен Дилков, Веселина Канатова-Бучкова и Антон Симеонов, както и един нов – Жеко Жеков. На заседание, в което не са участвали останалите представители на борда, освен очевидно миналия на страната на управляващите Иван Андреев, който бе вече в борда, именно той бе определен за втори изпълнителен директор.

Сега по същия начин е решено Валентин Николов да бъде отстранен и относително сигурно е, че гарантирано място в борда имат само Андреев, Диян Димитров и Стелиан Коев.

Очаква се следващата стъпка да е отново намаляване на борда чрез промяна на устава на БЕХ до петима души и обявяване на конкурс за още две места. Всичко обаче зависи от това дали ще има редовно избран кабинет и каква политика ще предприеме той, или Живков ще остане на поста и при следващо служебно правителство.

Източник:mediapool