Нова Пенка се появи… на републиканския път Стара Загора – Казанлък

183
Кравата-беглец, която днес сутринта застрашаваше живота на пътуващите по републиканския път I-5 Стара Загора - Казанлък

Разхождаща се крава по средата на главен път I 5 в участъка Казанлък – Стара Загора засече днес около 10 часа журналист от „Старозагорски новини“. Избягалото от стадото си животно преживяше спокойно до разделителната мантинела, докато край него прелитаха леки и тежкотоварни автомобили, чийто водачи „благославяха“ стопанина му и отправяха благодарности пред Бога, че се се разминали благополучно с новата Пенка.

След подаден сигнал от медията ни инспектор от сектор „Пътна полиция“ – Стара Загора, обясни, че в Закона за движение по пътищата има член (чл. 106), който задължава собствениците на животните да не ги оставят без надзор, така че да не създават пречки и опасности за движението на МПС. Глобата обаче, предвидена в закона е 30 лв. „Ставали сме свидетели на цели стада, които се прибират от паша и никой не ги води“, коментира инспекторът. От началото на годината до сега от ОДМВР – Стара Загора, са издадени 32 наказателни постановления за глоба по чл. 184, ал. 1, т. 1 от ЗДП, като съставените актове са много повече.

Главният път между Стара Загора и Казанлък е сред 126-те смъртоносни отсечки по българските пътища, където стават стотици катастрофи с десетки убити и ранени, показва справка на Пътна полиция, предоставена на Съюза на българските автомобилисти. А появата на едри животни допълнително застрашава живота на водачи и пътници.

Припомняме, че преди година и половина на жп линията в този участък (между землищата на Змейово и Ягода) бе прегазено цяло стадо кози. Причината е в недостига на пастира, а там където ги има, те обикновено са с ниско образование.

Стела АЛЕКСИЕВА