Нова зала „Природа“ откриха в иновативното старозагорско училище „Кирил Христов“

147

Днес официално бе открита новата зала „Природа“ в Основно училище „Кирил Христов“ – Стара Загора. В нея ще се водят извънкласни занимания и дейности по проекти. Идеята е децата да излязат извън стереотипа на традиционната класна стая. „Това е подарък за децата. Видяхме подобна база в Истанбул и веднага решихме да направим и в нашето училище“, сподели директорът Господин Балъкчиев.

На официалното откриване присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Красимир Червилов, зам.-областен управител, Николай Диков, общински съветник, Владимир Николов, правнук на патрона на училището Кирил Христов, и семейството му, както и преподаватели от училището.

Залата е оборудвана с ергономични мебели с интересни цветови решения. Освен нея училището има и други нови придобивки. Открита е Алея „Стара Загора“ в един от училищните коридори. Тя е издържана в зелено, цвета на Града на липите, а по стените са закачени снимки и произведения на видни старозагорци.

В обособената арт зона е експонирана фотоизложба на тема „Чудната природа на Атон“. На специалната видеостена учениците ще правят свои презентации.

Със своята модерна и богата материално-техническа база днес училището е сред водещите в област Стара Загора. Всички кабинети са оборудвани с компютри, мултимедия и интернет. Създадени са специализирани кабинети по история и цивилизация, български език и литература, математика, английски език, физика и астрономия, биология, химия, изобразително изкуство, музика.

На втория етаж е оформена уникална по рода си „Галерия на българските владетели“. В нея са представени 9 големи и 4 малки стенописа с образите на хановете Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, княз Борис I – покръстител, цар Симеон, цар Самуил, цар Иван Асен II и цар Иван Шишман. Стенописите са изработени в продължение на две години от преподавателя по изобразително изкуство Пламен Михалев.

Създадена е просторна и модерно оборудвана конферентна зала, използвана за учебни тържества, обучения и семинари.

ОУ „Кирил Христов“ разполага още с два физкултурни салона, голяма спортна площадка, външна класна стая в градина с редки растения. Училището е учебна база на Педагогическия факултет в Тракийски университет за обучения и практика на студенти.

„Благодарим за това, което сте направили. Училището е изключително. Ще се радваме отново да дойдем тук“, сподели правнукът на Кирил Христов.

(СН)