Ниски добиви бележат първите дни на жътвената кампания в Старозагорско

80

Опасенията на зърнопроизводителите в Старозагорска област се сбъднаха. Добивите от пшеница в първите близо десет дни от старта на жътвата са драстично по-ниски спрямо миналогодишните. Това призна пред медията ни Цветан Берберов – председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, в които членуват и стопани от Новозагорско. Нищожните 46 кг от декар пшеница са отчетени на места в региона. При други реколтата доближава по-оптимистични стойности от около 500 кг, но дори и тези стойности са далеч от задоволителните нива. „Прави впечатление, че при традиционните зърнени райони ситуацията е лоша, докато по места, където почвените дадености са по-ограничени, се отчитат добри резултати“, посочи Берберов. Зърнопроизводителят бе категоричен, че тазгодишната реколта в страната със сигурност ще остане под 5 млн. тона. За сравнение данните за 2019 г. сочиха рекордни близо 6 млн. тона пшеница.

Основната причина за ниските резултати според председателя на Тракийския съюз на зърнопроизводителите се крие в необичайното време. По думите на Берберов не толкова сушата, колкото рязкото застудяване и падналите слани в периода 15 – 19 април, когато е цъфтежът на растенията, са причина за отчайващите добиви до момента. На този фон наблюденията на стопаните са показали, че през настоящата трудна година българските сортове пшеница, които през последните години бяха изместени от западната конкуренция, се оказват по-устойчиви на външни влияния от такъв тип. „Климатът се променя и тази година ние се оказахме неподготвени. Видяхме толкова нетипични условия само в рамките на няколко месеца. Топла и безвалежна зима, която бе последвана от много студен месец април, след който в средата на май бяха отчетени около 35 градуса в региона. Всичко това предпостави случващото се в момента по полетата. В Добруджа колегите отчитат добиви от по 50 – 150 килограма от декар. Очевидно това ще е една вододелна година, в която да си направим нужните изводи, за да можем някак да реагираме за в бъдеще“, коментира Цветан Берберов.

Въпреки очертаващите се ниски добиви цената, на която пшеницата се търгува у нас, остава на миналогодишни нива в началото на жътвата. Надеждите за сектора са, че картината при търговията на зърнената култура ще се промени, за да могат те да компенсират част от загубите си. Берберов призна, че сериозен проблем за стопаните ще бъдат високите ренти, които те трябва да изплатят на собствениците на земята. „Ще поемем отговорността към арендодателите, че са ни поверили едно от най-ценните си неща. Ще трябва да издържим“, изрази надежда производителят.

В опит да компенсират загубите от ниските добиви част от стопаните у нас започнаха повторно засяване на полетата, които в момента жънат. Надеждите са, че натрупаната от падналите дъждове през последния месец влага ще доведе начинанието до положителен резултат. Според Цветан Берберов обаче тази дейност е неприложима в Старозагорски регион. „Вторите култури са нож с две остриета. Нека да не забравяме, че земята има определена плодородност и ако ние се отнасяме с нея безотговорно, тя неминуемо ще ни го върне. Освен това ние не можем да разчитаме в сухите месеци, които предстоят, на напояване. От тук нататък всяка втора култура представлява един допълнителен разход и негарантиран приход. Ако липсва възможност за поливки, провалът е почти сигурен. Не може да се гледа така. В Старозагорско нямаме готовност за втори култури. Много малко е инфраструктурата и довеждането на водата до стопаните“, категоричен бе Цветан Берберов.

Живко ИВАНОВ