Нинова се саморазправи с двама от своите

568
Георги Гьоков и Драгомир Стойнев

Кутев и Жаблянов – аут и от ръководни позиции в НС, но пък двама БСП избраници от Старозагорско – Георги Гьоков и Драгомир Стойнев, станаха председатели на комисии

След като бяха отстранени от ръководни партийни постове, двамата депутати от БСП Антон Кутев и Валери Жаблянов в сряда се простиха и с ръководни позиции в постоянните комисии на Народното събрание.

По предложение на Корнелия Нинова доскорошният зам.-председател на ПГ на БСП Антон Кутев на 10 юли беше освободен и като председател на Комисията за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Същия ден изключеният от ИБ на БСП Валери Жаблянов пък беше освободен като зам.-председател на постоянната делегация на НС в ПАСЕ, както и от членството си в Комисията по правни въпроси. Причините: Кутев заради противоречия с Корнелия Нинова, Жаблянов заради критиките си към ръководството на партията.

Всъщност случилото се в сряда беше предварително предизвестен ход, коментиран от Антон Кутев няколко дни по-рано с думите: „Аз и Валери Жаблянов сме показна акция – другите да си правят сметката“.

За сметка на това пък Корнелия Нинова повиши няколко свои, сред които старозагорският депутат Георги Гьоков, който смени Антон Кутев от председателското място в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, и колегата му от Старозагорски избирателен район – Драгомир Стойнев. Освен че е зам.-председател на ПГ на БСП, в сряда Стойнев застана начело на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Любопитна подробност е и фактът, че казанлъшката депутатка Донка Симеонова вече е член на Комисията по култура и медии в НС.

Йовка НИКОЛОВА