Нинова се подигра с партията си

262
Ако от предходния пленум социалистите излязоха разединени, от неделния вече е ясно, че дните на Корнелия Нинова като лидер на БСП са преброени

Общинските номинации за евролистата се оказаха излишни. В неистовия си стремеж да отстрани Станишев, лидерката на БСП скандализира партийния пленум в неделя

Събранията на общинските структури на БСП и направените от тях номинации за членове на евролистата се оказаха единствено и само „демократичен“ параван, зад който се скри вождът на червената партия Корнелия Нинова.

Безпощадната истина лъсна на пленума на БСП в неделя, когато се разрази бурен скандал на „Позитано“ 20. Причината е драстичното разминаване между волята на партийните структури и наложените от председателя на БСП имена за европейските избори на 26 май.

В предложената от Нинова листа липсваше името на председателя на ПЕС Сергей Станишев, който получи 235 номинации от страната (повече от определения на предходния пленум за водач на листата Елена Йончева), а част от кандидатите на избираеми места имат от 2 до 84 номинации. Най-впечатляващ в това отношение е изборът на началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, който Нинова беше подредила на четвърта позиция, въпреки че е получил само 2 номинации от общинските организации в страната.

Незаслужено пренебрегнат се оказа и евродепутатът на БСП Петър Курумбашев. Той има 171 номинации, докато вторият в подреждането на Нинова – Янаки Стоилов, е с 84, а шестият – Иван Кръстев – с 15.

В неделя dir.bg публикува броя на номинации на всеки от 17-те кандидати в листата, подредена от Нинова, която изглежда така:

 1. Елена Йончева – 271
 2. Янаки Стоилов – 84
 3. Деница Златева – 217
 4. Иво Христов – 2
 5. Румен Гечев – 129
 6. Иван Кръстев – 15
 7. Момчил Неков – 170
 8. Десислав Тасков – 7
 9. Цветелина Пенкова – 21
 10. Велизар Енчев – 4
 11. Петър Витанов – 53
 12. Димитър Данчев – 37
 13. Крум Дончев – 13
 14. Тодор Стоилов – 6
 15. Иван Френкев – 5
 16. 16.Марияна Модева – 1
 17. Емил Георгиев – 0

Негодуванието в залата е било изразено от Велислава Дърева: „Има ли смисъл от номинациите в партията? Това, което се върши, е скандално! Ако Курумбашев е тежко обиден, какво да кажем за Станишев, който е с най-много номинации?“, заявила журналистката Дърева. В същия дух е било изказването и на Антон Кутев. Той е поставил въпроса дали кандидатите за евродепутати от БСП ще декларират принадлежност към парламентарната група на ПЕС, особено що се отнася до тези от гражданската квота. Сред тях са Иво Христов, Елена Йончева, Цветелина Пенкова и Крум Дончев.

В късните следобедни часове в неделя стана известно, че след скандалните дебати Нинова е била бламирана от своите.

Участници в Националния съвет са предложили още 6 имена, сред които и на Станишев, след което е започнало тайното гласуване. Решено е било подредбата на листата да стане по висшегласие, тоест според броя на получените от делегатите гласове да бъде направена подредбата на листата след водача Елена Йончева. До редакционното приключване на броя ни не станаха известни имената на останалите 16 кандидати, които ще се борят за вота на избирателите за ЕП.

Йовка НИКОЛОВА