Нинова пъди от Народното събрание 6-мата, напуснали групата на БСП

134

Соцлидерката Корнелия Нинова днес поиска шестимата отцепили се от парламентарната група на червените и станали независими народни представители да напуснат парламента. Според нея те не представляват никого друг освен себе си и нямат място в Народното събрание.

Нинова иска местата им да бъдат попълнени от следващите в листата на БСП.

Вчера Красимир Янков, Валери Жаблянов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев и Николай Иванов обявиха, че напускат парламентарната група в знак на несъгласие с политиката на соцлидерката Корнелия Нинова.

Шестимата застанаха заедно на трибунката в кулоарите на бившия Партиен дом, за да обявят решението си.

Жаблянов обвини ръководството на групата, че е действало еднолично и така е превърнало много от останалите депутати в заложници на една последователна, но системно одесняваща политика. Според него на конгреса се е тръгнало в посока пълна идейна подмяна на БСП. Опитът БСП да бъде превърната в една авторитарна структура, движеща се надясно, е истинската заплаха за демокрацията, допълни той.

Ръководството на БСП не е знаело до последно за напускането на шестимата народни представители. Изненадана от хода на отцепилите се депутати е била и самата Корнелия Нинова. На заседание на парламентарната група снощи соцлидерката призовала всички присъстващи: „Ако има още някой, който ще напуска, да си подаде заявлението до довечера“,

И добавила, че иска само онези, които нямат такива планове, да застанат до нея пред медиите в парламента за изявлението, за да демонстрират единство.

Никой от червените депутати не се обадил, че ще се отцепва, въпреки слуха, че шестимата, начело с Янков и Жаблянов, са само първата вълна от напускащи соцгрупата. Междувременно вече започнаха да валят оставки от партията и органите й по места, предаде левият сайт Поглед.инфо.

Днес на същата трибунка лидерката на БСП нападна шестимата социалисти, че действията им са продиктувани от това, че

вече не са в ръковдството на БСП и не са станали членове на Националния съвет след конгреса през уикенда.

Нинова обяви и че след заседанието на групата вчера червените депутати са заявили, че няма никой друг да напуска парламентарната група.