Нинова заплаши Цветанов и Борисов със съд, от ГЕРБ и казаха да започне от себе си

80

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви вчера, че веднъж щом от партията встъпят на власт, държавата ще заведе регресни искове срещу длъжностни лица, сред които Цветан Цветанов и Бойко Борисов, за пари, които държавата е платила по дела в Страсбург за нарушение на правата на човека.

Повод за изявлението бе годишният доклад на правосъдното министерство по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу държавата. Според Нинова докладът показва, че представители на властта отнемат правата на хората и ги карат самите те да плащат за това.

По думите й в закона пише, че който е причинил тази вреда чрез незаконосъобразни действия, трябва да носи отговорност като плати от джоба си. Тя призова министър-председателят Бойко Борисов да заведе регресен иск срещу себе си.

На трибуната след нея излезе председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, който отговори, че Нинова първо трябва да се залови със собствените си дела.

„Когато осъдите себе си за „Техноимпекс“, тогава питайте Борисов кога ще съди себе си. Когато осъдите Овчаров за „Белене“, тогава питайте Борисов за Цветанов“, заяви Кирилов.

Остри реплики от трибуната на размениха депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски и социалистът Александър Паунов, което предизвика Гърневски да изрецитира стихотворение, посветено на 49-ия конгрес на БСП.

Думата накрая взе зам.- министърът на правосъдието Николай Проданов, който изяви задоволство от факта, че сме на 15-то място в ЕС по висящи жалби, подчертавайки че жалбите всъщност намаляват. Той окачестви дебата като „чисто политически разговор върху документ, който има юридически характер и точно определени рамки“. Според него причината за това са наближаващите избори.