Николай Диков ще води листата на ГЕРБ в Стара Загора

1996

Партията ни предлага партньорство на гражданите да работим заедно за нашия град, заяви общинският лидер на ГЕРБ и зам.-председател на НС Емил Христов

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на ГЕРБ в Стара Загора коментира пред „Старозагорски новини“ началото на парламентарния сезон и предстоящите местни избори. Христов вдигна завесата относно листата с кандидати на партията в Града на липите, обявявайки, че досегашният председател на групата в местния парламент – Николай Диков, ще бъде водач на кандидатската листа. Отпадат ли последните неизвестни около кандидатите на партията в Стара Загора и кога ще бъдат оповестени техните имена – отговорите в интервюто на медията ни с Емил Христов.

– Г-н Христов, началото на есенната сесия на парламента бе белязано с речта на държавния глава, която предизвика противоречиви коментари. Отново ли бе пропусната възможността за стопляне на отношенията между управляващото мнозинство и Президентството?

– Появяването на президента Румен Радев в Народното събрание бе прието като добър знак. Надявахме се, че това ще бележи началото на по-добър диалог между отделните институции. Очаквахме, че с речта си в парламента държавният глава ще сложи край на всички онези язвителни подмятания, на които бяхме свидетели. За съжаление, всички останахме ужасно разочаровани. За пореден път, и то от парламентарната трибуна, чухме добре познатите изтъркани неща. Очевидно в Президентството има остър дефицит по отношение на маниери за водене на междуинституционален диалог и политики. Румен Радев си позволи от парламентарната трибуна да ни бъде ментор, което е просто недопустимо. Само си представете ситуацията, в която държавният глава дава препоръки на народните представители как трябва да си вършат работата, след като Народното събрание по Конституцията е най-висшият орган на властта у нас. От дистанцията на времето мога с категоричност да заявя, че бе пропусната възможността в тези важни времена да направим стъпката, която българските граждани очакват от тези две институции. Трябваше да установим нов тип отношения, да загърбим миналото и да заработим заедно. Никой не очаква институциите да мислят по един и същ начин. Нормално е всеки да вижда по свой начин нещата. Трябва обаче да се държим с уважение, да не бъдем ментори един спрямо друг. Народното събрание няма нужда от наставления. Подобно нещо се случва за втори път от страна на Румен Радев. Затова казвам, че бе пропуснат шансът за стопляне на тона между президент и парламент.

– Политическите анализатори са категорични, че настоящият парламентарен сезон ще премине под знака на местните избори. Ще остане ли време законодателният орган на страната да върши работата си по същество, или дейността му ще бъде доминирана от предизборни схватки?

– Местните избори са едно сериозно изпитание не само за политиците. Те са сериозен тест и за хората от цялата страна. Това е вотът, който има най-широко отражение върху живота на българските граждани по места. Малцина са виждали наживо човек от правителството, но всеки познава лично кмета си. Нормално е тези избори да предизвикат много вълнение и страсти. Надявам се, че политиците ще намерят достатъчно разум в себе си и ще бъдат достатъчно зрели да не пренасят в парламента предизборната кампания. Това до момента обаче винаги се е случвало. Дано все пак сме пораснали в това отношение. Народното събрание не е мястото, в което се правят предизборни кампании и избори. Тук се създават закони и се търси допирната точка между партиите и интересите на българските граждани. Ние би трябвало да не се поддаваме на страстите по места. Нека бъдем оптимисти. Аз вярвам, че скоро ще си проличи кой не успява да бъде на висотата на парламентарната институция!

– Какво предстои като законодателни инициативи през новия парламентарен сезон?

– Трудно е да се каже какви теми ще залегнат в дневния ред на парламента, тъй като правителството изпълнява своята законодателна програма, а освен това всеки депутат има своята законодателна инициатива. Във всички случаи обаче вярвам, че работата на Народното събрание няма да пострада от идващите избори. Смисълът на всички внесени предложения от правителството е да бъде реализирана програмата за управление. Неведнъж сме казвали, че това именно са повишаването на доходите и стабилизирането на държавата, което бе отчетено във финансов план с повишаване на кредитния ни рейтинг.

– Надеждата за по-цивилизована предизборна кампания като че ли рухна, след като преди дни в един сайт бяха публикувани интимни снимки на приятелката на един от кандидатите за кметове в София?

– София се отличава в голяма степен от останалите градове и по никакъв начин не би могла да ни служи като образец за предизборната кампания в Стара Загора. За съжаление, усилието на ГЕРБ и досегашния градоначалник на столицата Йорданка Фандъкова за диалог и работа в интерес на хората не срещат от отсрещната страна разбиране. По отношения на публикацията във въпросния сайт ще кажа само, че подобни неща нямат място в политическия ни живот.

– В последния ни разговор заявихте, че в листата с кандидати за общинския съвет на ГЕРБ – Стара Загора, ще има промяна. Нови лица – това ли предлага ГЕРБ на старозагорските граждани?

– ГЕРБ предлага всички заедно да продължим да работим за града и населените места в общината. Това е формулата на успеха. В листата с кандидати на ГЕРБ в Стара Загора ще откриете хора, които до момента не са били в политиката. Те са имена в своята област на развитие. Нашата цел е да кажем на гражданите, че искаме всички заедно да работим в интерес на Стара Загора. ГЕРБ предлага отново партньорство на гражданите, за да работим заедно за доброто на нашия град. Ние не твърдим, че сме идеални, затова искаме хората да бъдат с нас. Очакваме от тях както подкрепа, така и нови идеи. Нека всички заедно – кмет, общински съвет, групата на партия ГЕРБ и старозагорци, работим за Стара Загора.

– Кой ще бъде водачът на листата с кандидати на ГЕРБ за местния парламент в Стара Загора?

– Водачът на листата е Николай Диков. Той направи много за групата и Общинския съвет. Той е изявена фигура. Има още малко време до обявяването на всички наши кандидати. Все още работим по листата.

– Ще участва ли СДС със свой представител в листата на ГЕРБ?

– Провели сме до момента две срещи с ръководството на Съюза на демократичните сили. От двете страни имаме своите предложения. В очакване сме на трета среща и техния отговор.

– Какъв би бил успешният резултат за ГЕРБ тук, в Стара Загора. В момента партията разполага с 27 общински съветници, но само преди дни политологът Димитър Ганев заяви, че изключително високият резултат за партията на местния вот преди 4 години създава предпоставки за ерозия в доверието?

– Аз не мисля, че резултатът преди 4 години сам по себе си е предпоставка за спад в доверието към ГЕРБ. Ерозия е възможна, ако ние като управляваща партия и кметът като представител на местната власт не сме се справили. Мисля, че гражданите ще дадат своята точна оценка за това по какъв начин е ръководен градът през отминаващия мандат.

– Г-н Христов, казахте, че ГЕРБ залага на диалога с останалите политически сили в името на доброто на града. На този фон обаче от Реформаторския блок и Народен съюз заявиха, че липсвала чуваемост при взимането на важните решения. Защо е това разминаване в оценките?

– Няма разминаване, по-скоро имаме неразбиране. Винаги сме се вслушвали в онова, което казват и предлагат нашите опоненти и партньори. Няма случаи, в които тяхна инициатива, която съвпада с програмата, с която ГЕРБ спечели изборите преди 4 години, да не е била подкрепена. Ние работим заедно. Когато идеите са добри, ние ги приемаме и изпълняваме. Ако тези, които сега казват, че е липсвала чуваемост, са представили идеи, които не съвпадат с интересите на Стара Загора и старозагорци, ако те са в разрез с програмата на ГЕРБ, която получи подкрепата на гражданите, няма как те да бъдат възприети. Това е виждане на нашите партньори, но те трябва да проверят внимателно своите предложения, както и това какво сме успели да реализираме заедно. Не приемам да се хвърлят в пространството твърдения, които не почиват на истината.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ