Нидерландец си тръгна от Стара Загора заради коронавируса

101
Яспер де Мюнк

Техническият директор на футболната Детско-юношеска школа (ДЮШ) на „Берое“ Яспер де Мюнк по спешност се завърна в Нидерландия. Решението му бе продиктувано от нарастващата пандемия и по молба на семейството му. Това доведе до предсрочно прекратяване на договора на Мюнк с клуба под Аязмото. Той започна работа в школата през август 2019 г.

В знак на съпричастност към случващото се в „Берое“ и заради добрите взаимоотношения с колегите си той се обърна към всички деца от школата и феновете с прочувствено писмо в официалния сайт на „зелено-белите:

„Скъпи колеги и фенове на „Берое“,

Искам да Ви информирам, че след консултация с г-н Илко Русев взех решение да се завърна в своята родина. Причината за това е молбата на моето семейство да бъда с тях в тази трудна и опасна за всички ситуация. Благодаря на г-н Русев за разбирането и възможността да се завърна у дома с един от последните полети. Ние се разбрахме да прекратя своя договор и само бъдещето ще покаже какво ще се случи след този тежък период. При възможност ние бихме могли да подновим своята работа заедно.

Искам да споделя, че за мен бе чест да работя за този прекрасен клуб и да помогна за израстването на школата. Беше интересно предизвикателство да съчетая „Холандската методика“ с чисто български практики. Беше трудно да създадем нужната съвместимост, но първите стъпки бяха направени…

През последните 8 месеца имахме и трудни периоди, а най-тежкият бе раздялата ни с великия футболист и треньор Петко Петков. Той бе истински мой приятел по време на престоя ми. Виждах неговата подкрепа в своята работа. Той винаги се опитваше да помогне и ми разясни основните неща за българския футбол, традиции и култура, както и за разликите с Нидерландия. Заедно с Борис Киров винаги ми разказваха и за славната история на „Берое“. За мен те са истински легенди на футболната игра! Където и да отидехме заедно, винаги виждах уважението на хората към тях и добротата, с която те общуваха. Наистина, легендите не умират и Петко Петков завинаги ще остане в моето сърце.

Искам да благодаря на всички хора, с които работих през тези месеци – от хората, които се грижеха за тревната настилка, до хората в клубния офис. Всички те винаги се стараеха да ми помагат. Искам да благодаря специално и на всички треньори, с които работих. На администратора на школата Евгени Иванов, който винаги ми помагаше в общуването. Той също е запознат с методиките ми, защото превеждаше на всяка моя среща с треньорите от школата…

Обръщам се и към всички фенове на „Берое“! Гордейте се със своя славен клуб и красив град. Стара Загора е наистина едно прекрасно място за живеене. Искам да пожелая и помоля всички фенове да бъдат на стадиона, да подкрепят своя любим отбор. Несъмнено съвсем скоро ще може да аплодирате и играчи от школата на клуба. В школата има достатъчно таланти и съм убеден, че тези дни са скоро. Подкрепяйте сегашните си идоли и обърнете внимание на бъдещето, което е в децата от школата!“ гласи част от обръщението.

На финала Яспер де Мюнк отправя призив към всички да се пазят и следват препоръките за борба с Covid-19, защото това е сериозен проблем, засегнал целия свят. И изказва надежда, че ще има скорошни срещи с футболна Стара Загора.

Георги ГЕРЕНОВ