Не вкарвайте желаещите да се ваксинират в спешните центрове, настоява водачът на листата на АБВ в Стара Загора

419
Д-р Емил Стоименов

Ще ваксинираме по 40 хил. дневно, без опашки, чрез личните лекари, категоричен е д-р Емил Стоименов

„Зелените коридори“ пред болници и кабинети на практика унищожиха Националния ваксинационен план, който страната ни прие само преди два месеца. Това беше смислен документ, чието изпълнение обаче остана на хартия.“ Това заяви за „Старозагорски новини“ водачът на листата на АБВ в Стара Загора д-р Емил Стоименов. Специалистът разкритикува обявеното от зам.-министъра на здравеопазването доц. Евгени Григоров намерение за разкриване на ваксинационен кабинет в Стара Загора, който да бъде разположен в Спешния център. Според д-р Стоименов вкарването на едно място на потока от хора, нуждаещи се от неотложна медицинска грижа, и тези, които желаят доброволно да бъдат ваксинирани, създава рискове. „Превръщането на спешен център в денонощен пункт за ваксинация представлява здравен абсурд, създаващ сериозни рискове. Кой в министерството не прави разлика между спешна, неотложна и доболнична помощ? Това са елементарни понятия в управлението на здравеопазването. Спешната помощ е за животозастрашаващи случаи, докато ваксината се поставя на здрави хора“, отбеляза водачът на листата на АБВ.

Според д-р Стоименов няма никаква реална необходимост хората да чакат по опашки пред болниците, за да получат своята ваксина срещу коронавируса. Той напомни, че в страната функционират около 3400 общопрактикуващи лекари, които могат да бъдат пряко ангажирани с ваксинацията и по този начин процесът да бъде регулиран. По думите му, ако един личен лекар ежедневно поставя дори само по 10 ваксини, то в рамите на ден, при стройна организация, у нас ще бъдат ваксинирани по около 35 000 души. „Отново се създава напълно излишен хаос. Трябва ясно да си дадем сметка, че по същество ваксинацията не е спешен процес, за да й търсим място в спешните центрове и да се редим на опашки. Призовавам хората към спокойствие. Нека се свържат с личния си лекар и да си уговорят час“, заяви д-р Емил Стоименов. Той сподели още, че случващото се в момента у нас се прави, за да бъде изпълнена препоръката на министър-председателя Бойко Борисов ежедневно да бъдат ваксинирани поне 10 000 души.

Според водача на листата на АБВ в Стара Загора ваксинационният план на България се е провалил заради липсата на информационна кампания и сгрешена комуникационна стратегия на правителството. „В резултат на това ние препускахме през отделните етапи, а броят на ваксинираните оставаше нисък сред т.нар. приоритетни групи. Грешка на правителството е, че не бяха обяснени ясно ползите от поставянето на ваксина. В резултат на това се стигна до там дори експерти да не знаят коя от ваксините да препоръчат на своите пациенти. Затова хората не искаха да бъдат ваксинирани“, подчерта д-р Емил Стоименов.

Живко ИВАНОВ