Нека българите да запазят спокойствие. Имаме планове A, Б, С, Д, които са секретни, но страната ни ще бъде осигурена с ток и газ

2514
Старозагорският народен представител от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев

Това заяви пред медията ни днес старозагорският депутат от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев, който е зам.-председател на Парламентарната комисия по външна политика

– Г-н Михнев, вчера българският парламент след многочасови дискусии прие декларация, с която осъди инвазията на Русия срещу Украйна. Една от първите и може би малкото, защото според наличната в агенциите информация нито Бундестага, нито парламентът на Франция, Румъния, Гърция и т.н. са приели подобни декларации. Затова въпросът ми е: каква беше целта на тази декларация, чието приемане ви отне 5 часа от парламентарното време?

– На първо място и най-важно е, че за декларацията не е имало никакво време в залата, защото тя се пишеше извън залата, докато течеше дебатът по бюджета. Това е много важно уточнение, което трябва да направим. На второ място българският парламент е част от върховния орган на страната в една парламентарна република и част от всички институции, които водят нашата външна политика: Министерски съвет, президентство, външно министерство и Народно събрание. В тази връзка ние няма как да стоим безучастни, без да подкрепим инициативата и на премиера, и на външния министър, които просто демонстрираха едно институционално единомислие и координираност на действията между всички институции. А дали другите парламенти са приели, или не, не съм проверявал наистина.

– Все пак не беше ли по-разумно към момента България да запази някакъв неутралитет? Гърция също е член на НАТО и ЕС например, но тя не излезе с декларация, а тихомълком си прибра своите граждани от Украйна.

– България е член на НАТО. Лоялен съюзник и част от европейската общност. И като такива ние вярваме в мира и сме заедно с всеки един народ, който преживява угрозата на войната. Още преди 3 седмици, когато за пръв път обсъждахме тази тема по инициатива на премиера Кирил Петков, ние казахме, че ще имаме позиция. Също и другите страни-членки на НАТО са солидарни с тази позиция, ние просто решаваме да я изкажем отворено.

– Премиерът Кирил Петков и президентът обявиха, че няма пряка заплаха за България и Вие дори го споделихте в социалните мрежи. Само че днес икономистите, които дебатираха по телевизионните студиа, бяха категорични, че предстоят много тежки времена за България предвид несигурността с доставките на газ, полупразното ни находище в Чирен и т.н. Тук дори не става въпрос за цени, а за осигуряване на необходимото количество. Според икономистите тези неща ще се отразят изключително зле на българската икономика, на всяко едно българско домакинство заради очакваните още по-високи цени на тока, на петрола и т.н. …

– Абсолютно нито една приказка от това не е вярна. Моля, всички българи, всички ваши читатели да запазим спокойствие. Правителството работи за непрекъснатост на доставките, има План A, План B, План C, План D, които са секретни. Няма опасност нито за доставката на електроенергия, нито за доставката на газ към текущия момент, нито за доставката на петролни продукти. Ние изслушваме службите постоянно, работим в координация с Министерски съвет постоянно. Към момента доставките на газ не са прекъснати и в момента хранилищата се нагнетяват, абсолютно никаква причина няма за паника. Към момента явно някой всява паника сред българите, когато в Европа има война на 200 километра от нас. И вместо да сме съпричастни със случващото се в тази война, си всяваме страх. Не искам да казвам, че мен ме е срам, но казвам, че съм горд, че заемам обратната позиция. Няма опасност и стига с това нагнетяване на стрес.

– На България й предстои да преподпише договор с „Газпром“. След приетата от Народното събрание декларация смятате ли, че Русия ще погледне благосклонно към нашите искания за осигуряване на доставките на газ.

– Нека да видим как ще протекат преговорите и ще водим този разговор отново.

– Днес от „Демократична България“ излязоха с призив за разполагането на многонационален НАТО-вски контингент в България, наред с изграждането на батальонна бойна група. Вие лично смятате ли това за уместно?

– България вече е част от общите дефанзивни защитни механизми на НАТО. Нашата сигурност е осигурена като част от Алианса, така че няма поводи да се притесняваме. Ако се вземе стратегическо решение, че има нужда от повече защита на източния фланг, аз съм сигурен, че тя ще бъде осигурена. Така че отново апелирам към спокойствие.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА