Неизплатеният розов цвят спира производители за помощ по de minimis

105

До 13 юли областните звена на Държавен фонд „Земеделие“ приемат заявления за отпускането на еднократна финансова помощ по мярката de minimis от розопроизводители. До държавното подпомагане на сектор „Розопроизводство“ се стигна след провал на изкупната кампания на розов цвят, при която суровината се търгуваше по 1.80 лв. за килограм. Сривът от близо 2.20 лв., съпоставимо с кампания 2017 г., принуди розопроизводители в страната да излязат на протести, в които настояха за държавна намеса. Още тогава министърът на земеделието Румен Порожанов обеща, че държавно подпомагане за натрупаните загуби на стопаните ще има.

Процедурата по подаване на заявления от страна на регистрираните розопроизводители е стартирала от началото на юли, но стотици от тях са срещнали непредвидено препятствие. Техните документи не биват приемани от страна на служителите в ДФЗ, тъй като в системата на НАП се появяват задължения за настоящата година, които стопаните не са платили. „Причината за тези задължения към хазната не е в липсата на желание от страна на стопаните. Преди повече от месец те предадоха на преработвателите розовия цвят, но към този момент пари не са получени.“ Това разкри Зара Клисурова, председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури. По думите й розопреработвателите забавят изплащането на предадената суровина, тъй като чакат произведеното розово масло да бъде закупено. „Може да има и други причини за задържането на средствата, но е факт, че към настоящия момент производителите не разполагат с пари, с които да разплатят своите задължения към НАП. Предвид и ниската изкупна цена на розовия цвят държавната финансова помощ de minimis бе последната надежда за стопаните, за да могат те да минимизират своите загуби,“ обясни Клисурова.

На проведеното във вторник в Казанлък обществено обсъждане на законопроекта за розата производителите са алармирали зам.-министър Цветан Димитров за възникналото непредвидено препятствие в процедурата за подаване на заявления за подпомагане. От своя страна Димитров е уверил, че задълженията към НАП не могат да бъдат пречка за отхвърляне на подадените документи. „Само 2 часа след успокоителните думи на зам.-министър Цветан Димитров розопроизводители ни алармираха, че заявленията им не са били приети поради излизащи в системата задължения към НАП“, уточни Зара Клисурова.

Предвид създалата се ситуация председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури е изпратила писмо до министър Румен Порожанов и на 13 юли, последния ден от кампанията по приемане на документите за заявление, ще проведе среща с него, за да бъде намерено решение на създалия се казус и розопроизводителите да могат да получат нужното им обезщетение.

До 13 август МЗХГ ще изплати еднократната финансова помощ на розопроизводителите в страната, които са получили одобрение по документи.

Живко ИВАНОВ