Неизвестни окрадоха лавандулова нива

148

Неизвестни са окрали близо 2 дка лавандулов разсад от нива в землището на казанлъшкото село Долно Изворово. Собственикът на насажденията, който живее в близкото село Енина, установил липсата им рано сутринта на 5 февруари при обход на имота си.

Според обясненията му най-вероятно крадците са похитили засадените преди малко повече от месец резници на стойност над 2 300 лв. след 19:00 часа предния ден.

Между 10 и 18 стотинки струва един резник в зависимост от сорта на лавандулата, това е първи случай на подобна кражба за годината, коментират местните производители на етерично-маслени култури. Те припомнят, че през 2018-а и 2017-а години лавандуловите резници са били масово похищавани, за да се препродадат след това на двойно по-ниска цена.

Имало и случаи, при които обирането на лавандуловите ниви е ставало по поръчка на неуспели да си осигурят необходимите им количества търговци на едро.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 195 от НК, предвиждащ наказание затвор от 1 до 10 години.

Петър ХРИСТОВ