Незабравима Нощ на изкуствата обещават в Казанлък

162

На 18 септември за поредна година Художествена галерия – Казанлък, и Исторически музей „Искра“ се включват в инициативата „Европейски дни на наследството“ под мотото „Отговорни в изкуството“. Постоянните експозиции на галерията и музея, както и изложбата „Под патината на времето“, гостуваща колекция от фонда на Художествена галерия – Русе, ще бъдат със свободен за разглеждане вход от 16 до 24 часа.

В 16 часа в залата за временни изложби на галерията ще бъде представена детската книга на Кристина Тужарова „За Майстора на цветовете“ за живота на Владимир Димитров-Майстора и лекция, посветена на художника. На срещата посетителите ще имат възможност да се запознаят и с проекта за следващата й книга, посветена на Иван Милев.

От 21 часа във фоайето на галерията и музея ще започне концертът на „Django cats“, които ще представят живия ритъм, красивите импровизации, лиричните мелодии и енергията на джипси суинга.

За първа година Художествена галерия – Казанлък, ще отвори за нощно посещение и двата си филиала – Къща-музей „Дечко Узунов“ и Къща-музей „Ненко Балкански“. Заедно с постоянните експозиции в двете къщи посетителите ще могат да разгледат и временните изложби в тях – „От веселия шум на бала. Изборът на първата Мис България през 1929 г.“ и „Седем седмици в Париж“.

В богатата програма е включено и Детско творческо ателие с Кристина Тужарова, на което децата ще чуят кратка лекция за живота на Владимир Димитров-Майстора, ще научат повече за процеса на създаване на книгата „За Майстора на цветовете“ и как се прави книга за деца. Ще видят архивни снимки и картини на Майстора, на които се основават текстът и илюстрациите. Ще рисуват по картини на големия художник, ще слушат музика и ще се забавляват.

От 18 часа програмата продължава с Акустична вечер със Стефан Вълдобрев и неговата „Книга за песните“.

Следващото събитие ще е от 19:30 часа, на което в пространството на Къща-музей „Дечко Узунов“ предстои среща с Гергана Атанасова и Женя Димова, и тяхната „Галерия от думи“.

Всички събития в програмата са със свободен вход.

Екипът на Художествена галерия – Казанлък, призовава посетителите да спазват обявените противоепидемични мерки. „Носете своите предпазни маски и спазвайте физическа дистанция, за да можем да продължим да бъдем заедно и отговорни в изкуството“, гласи призивът им.

(СН)