Недоставени ваксини ядосаха чакащи старозагорци

374
Част от напразно чакалите днес старозагорци СН: Divident.eu

„Всички, които са записани, ще бъдат ваксинирани. При нас ще им бъдат направени безплатни антигенни тестове“, увери изп. директор на УМБАЛ „Киркович“

Тридесет старозагорци, записали се в понеделник по телефона на разкрития кабинет за безплатни ваксинации срещу COVID-19 в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, тази сутрин бяха неприятно изненадани. Според обявените условия всички те са си направили предварително бързи антигенни тестове, заплатени според тарифите на съответните лаборатории, които са посетили. И чиито резултати са валидни до 48 часа. След час и половина чакане те разбрали, че днес няма да бъдат имунизирани, тъй като ваксините не са били достави от РЗИ в УМБАЛ „Киркович“.

„Опитахме се да се свържем с представител на ръководството на болницата, но не успяхме. Никой от кабинета, където трябваше да стане имунизирането и в който се приемат и болни, не излезе да ни каже, че ваксините не са доставени, за да се разотидем по домовете, без да се създава излишно напрежение. Двама от чакащите отидоха с кола до РЗИ и то там разбрахме, че списъците с имената ни били в инспекцията, но при тях нямало ваксини, които да доставят в УМБАЛ „Киркович“, коментира пред медията ни Зоя Делева, една от чакащите.

Тя беше категорична, че когато със съпруга си се записали, никой не им е казал, че ще им се обадят на обявените лични телефони за деня и часа на имунизацията, а са ги информирали да дойдат в 10 часа във вторник пред кабинет No 18.

„Съжалявам за случилото се, причината е в недоставените ваксини. Ще бъдат ваксинирани всички хора, които днес не са успели да получат ваксините си“, заяви пред медията ни изп. директор на УМБАЛ „Киркович“ проф. Йовчо Йовчев. „На всички граждани, които са в списъка, ще им бъде съобщено по телефоните кога да дойдат в болницата. На всеки един от тях при нас ще им бъдат направени безплатни антигенни тестове преди самото ваксиниране“, увери проф. Йовчев.

От болницата припомниха, че предварителното записване за ваксиниране е на тел.:042 698 502, всеки понеделник от 9:00 до 16:00 часа.

Новооткритият кабинет за безплатни ваксинации срещу COVID-19 в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ се намира в Диагностично-консултативния блок (на етажа на Спешно отделение), а работното му време е от 10:00 до 12:00 часа. Максималният брой пациенти, на които ще се поставят ваксини в посоченото време, е 30.

Проф. Йовчев е категоричен, че най-доброто за гражданите е да си направят антигенни тестове в деня преди самото ваксиниране.

Йовка ВЕЛИКОВА