Невръстни иконописци редят изложба в Художествена галерия – Стара Загора

141
Момент от предходна изложба на малките иконописци

На 20 януари (петък) от 18:00 часа в Художествена галерия – Стара Загора, ще бъде открита поредната изложба на децата от Ателието по иконопис при храм „Света Троица“, съобщи ръководителят му Зорница Иванова, възпитаник на Богословския факултет на ВТУ „Свети свети Кирил и Методий“. Тя припомня, че ателието действа от 2014 година, повод за неговото създаване е благотворителна кауза – да се наберат средства за обновяване на помещение при храма, което да се превърне в малък просветен център. Това начинание е успешно реализирано – в обновената сграда вече се помещава неделното училище „Света Троица“. В Ателието по иконопис децата се запознават с традицията при изписването на православната икона и технологията на нейното изпълнение. В процеса на работа усвояват различни изобразителни техники, чрез които могат да пресъздават свещените образи, получават знания, свързани с богословието на иконата, научават за живота на светците и историята на празниците.

Икона на св. Евтимий Търновски, от сайта на Ателието.
Снимката е на творба на София Стефанова, 15 г.

Част от децата са притежатели на дипломи от международни конкурси, а през есента на 2017 г. техни икони стигнаха до Атонския манастир „Свети Георги Зограф“ на Света гора. Същата година част от иконите им участват в съпътстваща детска изложба на Петото биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

В тазгодишната изложба ще се включат и малки творци от енорията на храм „Св. цар Борис-Михаил“ – Сливен, възпитаници на старозагорските училища ОУ „Георги Райчев“ и ОУ „Стефан Караджа“, малчуганите от ДГ „Кипарис“ и ДГ „Светулка“, както и студенти от Педагогически факултет на Тракийски университет, специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“.

Експозицията ще бъде открита в деня, посветен на паметта на един от най-големите български просветители – св. Евтимий, патриарх Търновски. Организаторите на проявата напомнят, че ако има желаещи да станат притежатели на някои от детските творби, могат го сторят на място, като събраните средства ще бъдат използвани за обновяване материалната база на Ателието.

Христо ДИМИТРОВ