Невероятно, но факт: За пръв път БСП подкрепи позиция на правителството

174
представил Таско Ерменков припомни, че жестът на протегната ръка невинаги е бил посрещнат с взаимност от страна на Северна Македония

Решението за отлагане на преговорите е правилно, смятат от социалистическата партия

„БСП счита, че решението за отлагане на началото на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз е правилно, особено в създалата се ситуация на политиката на нашето правителство спрямо съседната ни страна и в контекста на българското вето на преговорите й за присъединяване към Европейския съюз.“ Това обобщение направи зам.-председателят на Народното събрание, социалистът Кристиан Вигенин, след проведеното изслушване на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов в Народното събрание. Вигенин посочи и че има и много други неща, които трябва да се изкажат. Според него решението от вчера е проблем и за двете страни. „Република Северна Македония не може да започне преговорите, но сериозно страдат и позициите на България. Позиции на страна, която е силен привърженик на разширяването, но създалата се ситуация поставя въпроса дали това е така. Дори да си знаем, че е така, трябва да можем да го обясним. По време на председателството на Съвета на ЕС България беше страната, която върна европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз“, изтъкна Вигенин.

„За танго трябват двама. Танц нямаше, затова трябва да посрещнем със загриженост това, което се случва, а не с аплодисменти“, заяви още Кристиан Вигенин.

„Диалогът трябва да продължи, ние ще участваме добронамерено и конструктивно в него. Надявам се това взаимодействие и единомислие, което имаме по съдържанието на нашите искания, да бъде запазено. Но то изисква и по-сериозен многопосочен ангажимент от страна на правителството и управляващото мнозинство“, подчерта Вигенин. По време на процедурата по изслушване на вицепремиерите народният представител от БСП Таско Ерменков припомни, че още миналата година от името на „БСП за България“ е предупредил, че жестът на протегната ръка към народа на Република Северна Македония невинаги се посреща с необходимите взаимност и разбиране от другата страна. „Обърнах внимание и на все още непритихналите антибългарски настроения, които съществуват там. При ратификацията на Договора за добросъседство, който ние подкрепихме, изразих желание да чуя дали правителството ни все пак има намерение да използва този акт за активиране на партньорските отношения на равноправна основа, за да защитим националния ни интерес. Уви, ратифицирахме безусловно, без предупреждения за последващи действия в случай на деструктивно поведение от страна на Република Северна Македония“, подчерта депутат Таско Ерменков.

(СН)