На 1 000 психично болни само 2-ма или 3-ма извършват криминално деяние, разкри психиатър в Деня на психичното здраве

105
(отляво надясно) Петя Бакалска, Ганка Иванова и Величка Йорданова облякоха тениски "Бъдеще свободно от стигма" в Световния ден на психичното здраве

Световният ден на психичното здраве беше отбелязан в Стара Загора на 10 октомври от 9 часа със Света Божествена литургия в параклиса „Св. св. Козма и Дамян“ и с молебен за здраве в ДЦ „Св. св. Козма и Дамян“. От 13 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ започна лекция и дискусия с участието на клиничната психоложка Екатерина Зафирова-Даскалова и д-р Златка Димитрова на тема: „Психозата – страхове и митове. СТИГМА. Отдиференциране на психопатията“. От 17 часа ще бъдат пуснати балони с послания за психично здраве от площадката на библиотеката.

„Тази година ще си говорим за психози, за психопатия и отдиференциране на тези понятия. Защото особено журналистите много ги бъркат. Тази сутрин (б.р. 10 октомври) по телевизията отново коментираха случая с телевизионната водеща Виктория Маринова и всъщност един от профайлърите, които са създавали портрета на извършителя, каза: „На 1 000 човека с психични заболявания само двама или трима извършват криминално деяние“. Страдащият душевно човек също може да има агресивни прояви, но той се защитава в ужаса си, че някой го напада. А психопатът, това е човек, обладан от злото, лошия характер, да стоиш и да измисляш по какъв начин можеш да навредиш някому. Ето това вече е различно от психично болния и много често тези две понятия се бъркат. Казвам това нещо, за да защитя психично болните. Те са като всички нас – с характера си, с особеностите си. Трябва да бъдем по-грамотни. Да знаем, че психичната болест не е страшна. Лечението изисква много милост, любов, слънце за душата. Страшното е, че в момента българинът страда не само от лошотията си, той носи в себе си страхове за бъдещето си, неуравновесености, които избиват в страшна агресия на улицата и навсякъде. Ние ставаме непоносими един спрямо друг“, коментира за медията ни директорът на ДЦ „Св. св. Козма и Дамян“ Гинка Михайлова.

Венцислав е един от посетителите на ДЦ „Св. св. Козма и Дамян“ в Стара Загора и помага в подготовката на параклиса преди празничната служба на отец Йордан

По време на дискусията в РБ „Захарий Княжески“ беше представена първа част от филма „Психиатрията Стоунхърст“ по разказ на Едгар Алън По. В него психично болни роднини на известни аристократични фамилии в Англия, скриват „позора“ на семейството си в един замък далеч в провинцията, където при всички условия на лукс и комфорт се отглеждат техните болни близки, а в същото време се използват и ужасните методи на някогашната психиатрия не само за лечение, но и за подчинение.

Тази година по повод Деня на психичното здраве Центърът бе подготвил тениски с надпис „Бъдеще свободно от стигма“. „Всичко това, което правим, е с цел да не бъдем поставени под стигма. Стигмата е предубеденост, която изолира и отхвърля определен човек, изключително тежък предразсъдък. Веднъж обществото отхвърля тези хора, втори път те се самоизолират и се затварят в болката си и в страданието си. Има хора, които 10-20 години и повече не излизат от вкъщи. Това е страшно. На тях затвор не им трябва. Ние нямаме шанс за реализация на пазара на труда, защото всички работодатели са предубедени. Може да има изключително добър професионален капацитет, но понеже самата болест го изчерпва, психично болният може да работи 1 или 4 часа. Почасова заетост в България няма. Шанс за тях няма“, допълни Михайлова.

Посетителите на ДЦ „Св. св. Козма и Дамян“ в момента са 21, след като преди 2 месеца капацитетът му е бил намален от 30 на 20, по причина, че не е бил запълнен. „Имаме лек шанс да бъде променен правилникът, с което някои от посетителите да минат на 4 часа престой при нас, за да може да увеличим бройката“, коментира Михайлова.

Според Световната здравна организация (СЗО) психичното здраве е състояние на благополучие, с което човек реализира своите способности, може да противостои на обичайния жизнен стрес, работи продуктивно и дава своя принос в средата си. Световният ден за психично здраве се отбелязва на 10 октомври от 1992 г. с решение на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация. Според изследване, цитирано от СЗО, до 2020 г. психичните разстройства ще се наредят сред първите пет болести, водещи до загуба на трудоспособност.

Стела АЛЕКСИЕВА